sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Articole Noutăți Descoperire arheologică importantă creștină în Turcia

Descoperire arheologică importantă creștină în Turcia

Arheologii au descoperit în Turcia un mare oraș subteran, vechi de 2.000 de ani, care ar fi putut fi un refugiu pentru primii creștini care fugeau de persecuțiile romane. Arheologii cred că orașul – numit oficial „Matiate” – a fost construit cândva în secolele al II-lea sau al III-lea d.Hr. după ce au descoperit în interior artefacte din epoca romană, precum monede și lămpi.

 

„A fost construit, mai întâi, ca o ascunzătoare sau ca o zonă de scăpare”, a declarat Gani Tarkan, directorul Muzeului Mardin și șeful săpăturilor.

Excavatorii au descoperit complexul antic în interiorul unei peșteri de calcar din districtul Midyat din provincia turcă Mardin.

Orașul subteran conține camere de depozitare pentru alimente și apă, locuințe și lăcașuri de cult, inclusiv o biserică și ceea ce pare a fi rămășițele unei sinagogi antice cu o stea a lui David pictată pe perete.

Diverse mass-media și politicieni vorbesc despre un „pericol creștin” datorat – potrivit lor – numărului uriaș de convertiți din islam.

În realitate, după cum arată datele Ministerului de Interne, din 1999 până în 2001 au fost botezați doar 344 de musulmani, dintr-o populație de peste 70 de milioane de cetățeni.

Mai mult, timp de cincizeci de ani (din 1961 până în 2011) Turcia nu a avut creștini printre membrii Parlamentului.

Preoții străini nu au dreptul la un permis de ședere , așa că trebuie să părăsească Turcia la fiecare trei luni pentru a-și reînnoi viza de turist.

Chiar și astăzi, legea prevede că o biserică nu poate trece cu vederea direct pe drumul public.

Din 1922 până astăzi nu s-au construit biserici noi în Turcia, cu excepția celei din Sinope, inaugurată în 1958 pentru baza NATO (acum dezafectată) și cea din Efes pe „Casa Maria”, considerată oficial muzeu.

ULTIMELE ARTICOLE

Credința mântuitoare și… credințele

Credința mântuitoare și... credințele. Nu orice fel de credință duce la mântuire! Doar un anumit fel de credință este mântuitoare. Scriptura spune că ,,…și...

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...