sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Dermatita atopică - simptome, prevenție și tratament

Dermatita atopică – simptome, prevenție și tratament

Dermatita atopica este o afecțiune inflamatorie a pielii, caracterizată prin iritații, roșeață și mâncărime intensă. Este adesea asociată cu uscăciunea pielii și poate provoca leziuni dureroase sau supurative. Factorii genetici, alergiile și mediul înconjurător pot contribui la apariția ei. Tratamentul implică hidratarea pielii, utilizarea de creme antiinflamatorii și evitarea factorilor declanșatori.

Simptome

 1. Mâncărime intense – Unul dintre cele mai comune simptome ale dermatitei atopice este senzația de mâncărime persistentă a pielii.
 2. Eczeme – Pot apărea pete roșii, solzoase sau chiar învinețite pe piele, cunoscute sub numele de eczeme.
 3. Piele uscată – Pielea poate deveni uscată, aspră și iritată, uneori chiar crăpată.
 4. Zone umede – La copii mici, dermatita atopica poate provoca apariția unor zone umede, denumite și plăci exudative, care pot degenera în leziuni.

Prevenție

 1. Hidratare – Menținerea pielii bine hidratată este esențială pentru prevenirea iritației. Folosiți creme hidratante fără parfumuri sau alcool.
 2. Evitați iritanții – Evitați contactul cu substanțe iritante, cum ar fi detergenții puternici, produsele de curățare agresive și lâna direct pe piele.
 3. Haine confortabile – Alegeți hainele din materiale naturale, cum ar fi bumbacul și evitați materialele sintetice care pot irita pielea.
 4. Evitați căldura excesivă – Temperaturile ridicate și transpirația excesivă pot agrava simptomele dermatitei atopice.

Tratament

 1. Creme și unguente – Utilizarea de creme hidratante și unguente emoliente poate ajuta la menținerea pielii hidratate și la reducerea simptomelor.
 2. Corticosteroizi – În cazuri mai severe, medicul poate prescrie creme sau unguente cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Dar pentru acest lucru trebuie să mergeți la un consult la medical dermatolog. Nu vă automedicați.
 3. Antihistaminice – Pentru a reduce mâncărimea și disconfortul, pot fi prescrise antihistaminice orale sau locale.
 4. Terapie imunomodulatoare – În cazurile rezistente la alte tratamente, terapia imunomodulatoare, cum ar fi inhibitorii de calcineurină, poate fi o opțiune.

Este important să consultați un dermatolog pentru diagnosticul și tratamentul corect al dermatitei atopice, deoarece fiecare caz poate necesita abordări personalizate în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul la tratament.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...