8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Emisiuni Comorile înțelepciunii Dependența - închisoarea din sticlă

Dependența – închisoarea din sticlă

Fie că vorbim despre substanțe, despre muncă, despre relații sau despre pornografie, dependența limitează viziunea celui în cauză. Acesta ajunge să creadă că doar în strânsă legătură cu „consumul” respectiv poate duce o existență satisfăcătoare.

Mai mult de atât, adicția cere creșterea „dozei” pentru obținerea aceleiași satisfacții.

Este dependența negativă în orice situație? Poate avea dependența și conotații pozitive?

Cea mai simplă definiție a adicției este: un comportament dăunător care se repetă în ciuda efectelor negative.

Îți face rău și totuși continui să manifești acel comportament. „Într-un anumit sens, toți suntem dependenți, dar puțini dintre noi ne dăm seama”, afirmă Carol Cannon în cartea Imperfect într-o familie perfectă.

Dependența și adicția reprezintă același lucru?

Dependența este starea firească a omului în ceea ce privește diferite aspecte de care este direct legată însăși existența sa. Adicția este dependența pervertită.

În emisiunea ”Comorile înțelepciunii” cu Narcisa Ispas, invitatul Cătălin Niculae povestește cum a reușit să își șteargă din viața sa adicția de droguri.

Cătălin Niculae a cunoscut abisul dependenței de droguri timp de mulți ani.

Dependența îi ștersese orice urmă de sensibilitate și-l făcuse incapabil de a răspunde rugăminților celor dragi de a nu-și face rău. Dragostea familiei nu avea nici o putere asupra sa.

Își amintește cu durere o imagine în care părinții și sora sa îl implorau în genunchi să nu plece iar el și-a împins tatăl și și-a văzut de drum fără nici o mustrare de conștiință.

Deși drogurile l-au mutilat fizic, emoțional, intelectual, Cătălin nu avea dorința de a opri consumul. Mărturisește că dependența este asemeni unei camere de sticlă prin care poți vedea dar din care nu poți ieși.

A consumat orice tip de drog și nu s-a protejat deloc (ajunsese să folosească seringi aruncate de alți consumatori), Cătălin este azi perfect sănătos și are o familie de invidiat.

Cum a fost posibilă pentru el această întoarcere la 180 de grade?

Soția sa a fost îngerul trimis de cer pentru salvarea lui Cătălin. Dana a stat alături de el atunci când toți îi spuneau, pe bună dreptate, că nu va scoate om din el.

Se pare că toți s-au înșelat însă pentru că azi, Cătălin nu doar că nu mai este dependent de droguri, este cel care consiliază pe cei dependenți oferindu-le speranță atunci când nimeni nu le mai dă credit.

Pentru a viziona întreaga poveste, urmărește emisiunea aici: https://www.youtube.com/watch?v=e_4z4gd3quMULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]