duminică, februarie 25, 2024
Acasă Emisiuni Alături de tine Dependența de droguri: de la înrobire la libertate

Dependența de droguri: de la înrobire la libertate

A destrămat familii. A distrus vieți. A ruinat case. A furat prezentul și posibil și viitorul. Dependența de droguri nu este o joacă, este cea care se instalează în organism încă de la primul consum. În cadrul emisiunii ALĂTURI DE TINE, realizată și prezentată de Alina Ilioi Mureșan, Cătălin Baciu, director executiv „Teen Challenge” și Georgiana Drăgan, director centrul de fete “House of Joy”, au vorbit despre lupta cu dependența, ce soluții există și despre modul în care ar trebui să acționeze codependenții.

 

Georgiana Drăgan, directorul de la centru de fete „House of Joy”, are o poveste de viață impresionantă.

De la consumator de droguri a ajuns să fie omul din spatele unei asociații a cărei misiuni este cea de a reda șansa la o viață fericită dependenților de droguri, ea însăși fiind un exemplu pentru aceștia:

„Eu am fost, în trecut, dependentă de droguri. Am consumat o perioadă de 8 ani, iar din acești 8 ani, 5 ani am fost dependentă grav de heroină pe care o consumăm injectabil. Am trăit durerea dependenței, în toate formele, atât eu cât și fratele meu. De la niște copii premianți am ajuns în momentul în care eram lipsiți de speranță”.

Povestea Georgianei capătă un nou contur în momentul în care îl întâlnește pe Cătălin Baciu, director executiv la „Teen Challenge”, iar despre transformarea Georgianei acesta ne spune:

„Nu mă satur să ma uit la o astfel de imagine pentru că este o imagine a harului lui Dumnezeu, Georgiana întruchipează îndurarea lui Dumnezeu, harul lui Dumnezeu, puterea Lui transformatoare”

Cătălin Baciu și Georgiana Drăgan ne-au dezvăluit etapele în care acționează dependențele atât la femei cât și la bărbați: „Dependența nu este diferită de la femei la bărbați, însă particularitățile sau metodele de recuperare sunt diferite între bărbați și femei.

Diferența constă în procurarea drogurilor. Fetele sunt folosite, sunt traficate pe când băieții trebuie să vândă, să fure, violența e diferită, dar rezultatul e același, te duce spre o viață nenorocită, de distrugere totală”

„Din perspectiva fetelor, dependența este mai emoțională, în special când ele sunt într-o relație cu un dependent”, ne spune Georgiana.

Sursa medjobs

Studiile arată că sunt persoane care se reapucă de consumul de droguri chiar dacă au trecut prin câteva etape de vindecare: „Există niște factori declanșatori care te conduc, din nou, spre decizia de a consuma. Principalul factor este anturajul”, ne spune Cătălin.

„În rarele momente în care voiam să mă las, simțeam că viața este rigidă fără droguri, pur și simplu, nu aveam un alt scop, nu avea un alt obiectiv.

Nu mai aveam prieteni, societatea mă respingea, nu eram în stare să-mi găsesc un loc de muncă și atunci lucrurile astea, practic, mă puneau în ipostaza de a nu aveam o perspectivă pentru viitor, iar eu atunci mă apucam din nou de consum”, ne povestește Georgiana din experiența sa.

De asemenea, cei doi au combătut miturile despre dependența provocată de marijuana.

Provoacă sau nu dependență?: „Da, într-adevăr, nu-ți dă dependență fizică, în schimb ți-o dă pe cea psihică. Ceea ce însemnă că, până la finalul vieții, vei avea o anumită sensibilitate când vei fi în preajma unor oameni care fumează sau se droghează”.

O altă problemă întâmpinată în lupta cu dependența este codependența: „Asta înseamnă că persoanele codependente suferă aceleași consecințe precum un dependent, dar nu consumă, de aceea tratarea dependențelor trebuie să înceapă cu procesul de restaurare al familiei”

Există speranță pentru restaurare atât timp cât sunt dispuși să plătească prețul schimbării. Primul pas este să accepți că ai o problemă și că ai nevoie de ajutor. De asemenea, este foarte importantă relația pe care o ai cu Dumnezeu, ne spune Georgiana în încheiere.

Pentru a afla mai multe detalii despre pașii care trebuie parcurși pe drumul vindecării dependenței de droguri accesați link-ul de mai jos :

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...