8.5 C
București
marți, 17 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate Declarația prim-ministrului României cu ocazia concertului în memoria victimelor Holocaustului

Declarația prim-ministrului României cu ocazia concertului în memoria victimelor Holocaustului

Opera Națională București a organizat un concert în memoria victimelor Holocaustului, iar în acest context, premierul Nicolae Ciucă a îndemnat la păstrarea în amintire a acestui genocid ca pe o lecție pentru întreaga omenire, dar, în același timp, și ca pe  un îndemn la a nu se mai repeta un astfel de eveniment.

 

“În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere și compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de naziști și colaboratorii lor.

Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moștenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului.

Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: “De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?”

De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului.

Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare”, a declarat premierul în mesajul său.

“Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor.

Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală.

Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moștenire pentru eternitate.

Supraviețuitorii Holocaustului și mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenți și de a nu repeta greşelile trecutului”, a evidențiat Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Val de sinucideri în România. Ce se întâmplă?

În România, foarte mulți adulți tineri, dar și copii au ales varianta de a-și pune capăt vieții, iar motivele par a fi inexplicabile. Suicidul...

Florin Cîțu a pledat pentru menținerea Codului fiscal în forma actuală

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat...

Mircea Geoană: ”Încurajăm această fortificare semnificativă a flancului estic”

Războiul din Ucraina continuă cu pierderi de ambele părți, iar îngrijorările cu privire la extinderea acestuia există și cresc odată cu continuarea amenințărilor din...

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...