sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Declarația prim-ministrului României cu ocazia concertului în memoria victimelor Holocaustului

Declarația prim-ministrului României cu ocazia concertului în memoria victimelor Holocaustului

Opera Națională București a organizat un concert în memoria victimelor Holocaustului, iar în acest context, premierul Nicolae Ciucă a îndemnat la păstrarea în amintire a acestui genocid ca pe o lecție pentru întreaga omenire, dar, în același timp, și ca pe  un îndemn la a nu se mai repeta un astfel de eveniment.

 

„În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere și compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de naziști și colaboratorii lor.

Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moștenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului.

Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: „De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?”

De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului.

Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare”, a declarat premierul în mesajul său.

„Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor.

Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală.

Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moștenire pentru eternitate.

Supraviețuitorii Holocaustului și mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenți și de a nu repeta greşelile trecutului”, a evidențiat Ciucă.

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...