8.5 C
București
marți, 17 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate De unde își va lua Europa cărbunele după ce s-a dezis de...

De unde își va lua Europa cărbunele după ce s-a dezis de Rusia?

CE a propus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina și mai ales din cauza crimelor de război terifiante din ultimele zile, printre acestea fiind o interdicție de cumpărare a cărbunelui din Rusia și interzicerea navelor rusești de la a intra în porturile UE.

 

În luna martie a acestui an, UE a importat 7,1 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică, o creştere de 40,5% față de perioada similară din 2021 şi cel mai ridicat nivel începând din martie 2019, susţin analiştii de la Braemar ACM.

Conform datelor Consiliului Europei, blocul comunitar depinde de Rusia pentru aproximativ 45% din importurile sale de cărbune, 45% din importurile de gaze şi aproximativ 25% din importurile de petrol.

Deşi încă este mai scump să arzi gaze decât cărbune pentru a produce energie, prețul cărbunelui pentru producerea de energie termică a urcat anul acesta la un nivel record.

 

Țările care vor suplini nevoia de cărbune în locul Rusiei

 

Doar în luna martie 2022, UE a importat 1,3 milioane de tone de cărbune pentru producerea de energie termică din Columbia, o creștere anuală de 47,3% şi 809.000 tone din Statele Unite, o creștere anuală de 30,3%.

Și importurile din Africa de Sud au venit cu 287.000 de tone în martie față de acum un an, când nicio livrare nu era efectuată.

Australia a devenit și ea o sursă de interes pentru europeni, importurile de cărbune totalizând 537.000 de tone în primul trimestru al acestui an, față de zero importuri în aceeași perioadă din 2021.

Grecia își va accelera mineritul cărbunelui în următorii doi ani ca măsură „temporară” pentru a ajuta la reducerea dependenței de gaze care s-a mărit de anul trecut și după invazia pornită de Rusia, a spus miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Val de sinucideri în România. Ce se întâmplă?

În România, foarte mulți adulți tineri, dar și copii au ales varianta de a-și pune capăt vieții, iar motivele par a fi inexplicabile. Suicidul...

Florin Cîțu a pledat pentru menținerea Codului fiscal în forma actuală

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat...

Mircea Geoană: ”Încurajăm această fortificare semnificativă a flancului estic”

Războiul din Ucraina continuă cu pierderi de ambele părți, iar îngrijorările cu privire la extinderea acestuia există și cresc odată cu continuarea amenințărilor din...

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...