sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate De ce vrea Uniunea Europeană să își apere cetățenii de inteligența artificială

De ce vrea Uniunea Europeană să își apere cetățenii de inteligența artificială

Statele membre UE trebuie să își consolideze legislația pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în contextul unei creșteri a utilizării aplicațiilor de tip inteligență artificială, arată un raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Acestea ar putea fi sursa unor erori și discriminări, se arată în raport, conform  AFP, citat de Agerpres.

 

Chiar dacă Inteligenţa Artificială are diferite aplicaţii (asistenţă vocală, sisteme de recunoaştere a vocii şi facială, roboţi, automobile autonome) ea a început să fie utilizată şi de forţele de ordine precum şi de sectorul medical, sectorul privat şi de agenţiile de informaţii.

 

În medie, 42% dintre companiile europene recurg la folosirea aplicațiilor care folosesc inteligența artificială – Cehia (61%), Bulgaria (54%) şi Lituania (54%) sunt ţările unde acestea sunt cele mai folosite.

Inteligenţa Artificială este utilizată în special de firmele de publicitate care vor să ţintească consumatorii online graţie algoritmilor iar pandemia de coronavirus a accelerat adoptarea AI, susţine raportul FRA.

„Unul dintre riscuri este acela ca oamenii să adopte orbeşte noile tehnologii, fără a evalua impactul înainte de a le utiliza”, a explicat David Reichel, unul dintre autorii raportului.

De asemenea, AI poate încălca viaţa privată, prin dezvăluirea preferinţelor sexuale ale unei persoane într-o bază de date.

Ea poate de asemenea crea discriminări la angajare dacă anumite criterii exclud categoriile de populație pe baza numelui de familie sau a adresei.

Ce este inteligența artificială?

 

În termeni tehnici, inteligenta artificiala este o ramură a tehnologiei care permite programarea și proiectarea atât a sistemelor hardware cât și a celor care permit echiparea unor tehnologii cu anumite caracteristici care sunt considerate tipic umane, cum ar fi, de exemplu, percepțiile vizuale, spațiul temporal și decizional.

 

Nu numai ca inteligența artificiala este înțeleasă ca si capacitatea de a calcula sau cunoaște date, dar ca toate acele forme diferite de inteligență care sunt recunoscute de teoria lui Gardner și care variază de la inteligența spațială la cea socială, de la kinestezică la introspectivă.

Un sistem inteligent, se face prin încercarea de a recrea una sau mai multe dintre aceste forme diferite de inteligență care, deși deseori definite ca fiind simple umane, pot fi de fapt identificate în anumite comportamente reproductibile de unele mașinării.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...