Taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili, care au participat la ciclul economic, virează soldul TVA la bugetul de stat.
În emisiunea ”Business la Superlativ” cu Flori Stoian, invitatul serii, Alice Ionescu, freelancer și analist financiar explică de ce TVA-ul nu reprezintă un cost pentru companii:
TVA-ul nu este un cost pentru o companie
”TVA-ul nu este un cost pentru o companie. Acesta este o taxă pentru consumatorii finali, persoane fizice.
Companiile și societățile comerciale sunt vehicule prin care această taxă se colectează. Un antreprenor atunci când își vinde produsele, deasupra prețului mai pune și un TVA pe care îl încasează.
TVA-ul se duce către furnizori și stat
Toată această sumă încasată din TVA trebuie dată la stat. Dacă în decursul lunii face și cumpărături atunci se va mai deduce din acel TVA. Practic, tot acest TVA se duce către furnizori și restul către stat.
Nu îmi rămâne mie nimic din această sumă. Ci se duce la stat. TVA nu reprezintă un profit pentru companie.”
Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici: