Home Editoriale Stil de viață De ce trebuie să fie colesterolul în valori bune?

De ce trebuie să fie colesterolul în valori bune?

0
De ce trebuie să fie colesterolul în valori bune?

De ce trebuie să fie colesterolul în valori bune? Cu toții ne temem de acest cuvânt care poate însemna o mulțime de probleme în corpul nostru. Alții cred că nu este necesară o atenție cu privire la acesta. Dar știați că o valoare bună a lui reprezintă sănătate în organism?

Specialiștii doc.ro ne spun că este o substanță asemănătoare grăsimii, care se găsește în toate celulele corpului. Ficatul produce colesterol, dar acesta se găsește și în unele alimente, cum ar fi carnea și produsele lactate. Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect, dar atunci când valorile sunt prea mari, crește riscul de boală coronariană. Colesterolul HDL este considerat colesterolul bun, cel care se comportă bine în organism. Acesta circulă prin fluxul sangvin și, pe măsură ce este transportat de sânge, îndepărtează colesterolul rău din locurile în care nu ar trebui să existe. Mai mult, nivelurile ridicate ale colesterolului HDL reduc riscul de boli de inimă. Un nivel prea mic nu va face decât să crească riscul.

Cum putem avea o valoare bună a colesterolului?

Este indicat consumul moderat (1-2 linguri pe zi) de grăsimi nesaturate, care se găsesc în avocado, nuci, semințe, măsline, ulei de măsline sau de nuci. În ce privește uleiul de măsline, o analiză amplă a 42 de studii cu peste 800.000 de participanți a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturată. Ea părea să reducă riscul de boli de inimă. Cercetările au arătat, de asemenea, că unul dintre efectele sănătoase ale uleiului de măsline asupra inimii este creșterea colesterolului HDL. Acest lucru se poate datora faptului că acest ulei conține antioxidanți numiți polifenoli. Unele cercetări sugerează că aportul de pește gras (sardine, hering, macrou, somon) sau suplimentele cu ulei de pește pot ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului scăzut de colesterol HDL. Limitează și carbohidrații precum zahărul și produsele cu zahăr (dulciuri, băuturi dulci), pâinea albă, orezul alb. Mânâncă mai multe alimente bogate în fibre în mod natural, cum ar fi lintea, fasolea, legumele, fructele, fulgii de ovăz.