marți, septembrie 26, 2023
Acasă Emisiuni BookMedia De ce sunt brazilienii mai fericiți decât noi?

De ce sunt brazilienii mai fericiți decât noi?

De ce sunt brazilienii mai fericiți decât noi? Fericirea este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale.

Românii și fericirea

Finlanda este țara ai cărei cetățeni spun că sunt cei mai fericiți. E urmată de Danemarca, Islanda și Israel.

România este pe poziția a 24-a (în urcare de pe poziția a 28-a din 2022), mai jos decât cehii sau austriecii, dar stăm mai bine decât Spania sau Italia.

Când te uiți la nivelul de fericire, e important să vezi și dacă cetățenii unui stat sunt de încredere, generoși și dacă se susțin reciproc? Instituțiile contează și ele, așa cum contează și dacă sunt oamenii cu adevărat liberi să ia decizii importante în viață? Iar condițiile materiale ale vieții – atât venitul, cât și sănătatea- sunt de asemenea importante.

Aceste lucruri nu sunt noi- au fost invocate mai întâi de Aristotel în Etica nicomahică. El spunea despre cineva care are caracter, dar și suficiente bunuri – ca dobândind „eudaimonia”. Cu alte cuvinte, eudaimonie necesita un caracter virtuos, inclusiv moderație, forță, simțul dreptății, capacitatea de a forma și menține prietenii, precum și o activă prezență în cetate.

De ce sunt brazilienii mai fericiți decât noi?

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Culea, invitatul Arthur de Assis Ferreira, profesor de istorie și de portugheză, răspunde la această întrebare:

”Eu cred că sunt mulți factori. Sau cum spune Arthur Schopenhauer, ai două feluri de a trăi viața. Ori dorință, ori plictiseală. În cazul dorinței, tu îți dorești ceva, îndeplinești din nou și din nou. Apare altceva și tot așa. Și astfel este viața. Tot timpul alergi după ceva. Și când reușești, mai vrei. 

Plictiseala ar însemna în felul următor. Trebuie să fac ceva. Pentru ce? Care este scopul? De ce faci activitatea pe care o faci? Pentru că sunt împlinit. Pentru că îmi place. Vom vedea mai departe ce ne rezervă viitorul.”

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...