Crăciunul se celebrează pe data de 25 decembrie. Este o sărbătoare religioasă dar și un fenomen comercial și cultural răspândit pe întreg globul. De mai bine de două mii de ani, oamenii din lumea întreagă sărbătoresc Crăciunul în moduri religioase. Astfel celebrând ziua de nastere a Mantuitorului Isus Hristos din Nazaret. Acum majoritatea creștinilor sărbătoresc ziua de 25 prin decorarea brazilor, cina în familie și desigur așteptarea cadourilor aduse de Moș Crăciun.
Ziua de 25 decembrie a fost recunoscută ca o zi de sărbătoare în America în 1870. În realitate, primele sărbători de Crăciun se derulau nu doar pe parcursul unei zile, ci timp de mai multe zile, într-o perioadă care începea din luna noiembrie şi dura până în ianuarie.
Legenda lui Moș Crăciun
Personajul Moş Crăciun a apărut destul de târziu, la mijlocul secolului al XIX-lea, în Statele Unite, ca urmaş îndepărtat al sfântului Nicolae, care, deşi mult mai bine atestat istoric, are în jurul său o legendă care depăşeşte cu mult ceea ce istoricii ştiu cu certitudine despre el.
Începând din secolul al XVI-lea, în Germania şi în celelalte ţări şi regiuni menţionate mai sus, se cultivă legenda şi sărbătoarea lui Moş Nicolae care aduce cadouri.
Însă, odată cu timpul şi cu evoluţia practicilor religioase de Crăciun, dar şi sub efectul interdicţiei pe care Biserica a emis-o referitoare la deghizarea în episcop, sfântul Nicolae şi-a pierdut puţin câte puţin atributele sale de episcop, pentru a deveni Weihnachtsmann – Moş Crăciun pe care îl cunoaştem în zilele noastre.
Saturnaliile păgâne vs Crăciunul creștin
Alegerea acestei perioade a ţinut de o strategie a Bisericii, ce a permis dispariţia vechilor obiceiuri şi tradiţii păgâne, care au fost înlocuite cu una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii: naşterea Domnului.
Cu mult înainte de naşterea lui Hristos, romanii celebrau Saturnaliile din 17 până pe 24 decembrie. Saturnaliile erau sărbători care celebrau zeul Saturn, echivalentul roman al zeului grec Kronos.
Înlănţuit de Zeus pentru că şi-a devorat copiii, Kronos, eliberat, s-a refugiat în Italia, unde a adus prosperitate – ”Epoca de aur”. Pentru toţi romanii, el a devenit Saturn, zeul semănăturilor şi al agriculturii.
Crăciunul – sărbătoarea în care suntem mai buni
Saturnaliile au devenit sărbătoarea libertăţii redescoperite de către toţi. În timpul Saturnaliilor, clivajele sociale dispăreau, iar rolurile puteau fi inversate. Sclavii luau locul stăpânilor pe care îi serveau. O amnistie judicară era declarată pe toată durata sărbătorii, fapt ce dădea naştere unor excese de tot felul. Casele erau decorate cu frunze şi ramuri, în onoarea zeului agriculturii.
Alegerea datei de 25 decembrie
Sărbătoarea Crăciunului nu exista la începutul creştinismului. Evangheliile nu menţionau data naşterii lui Iisus Hristos, iar Biserica a trebuit să aleagă o dată.
La început, nu toate bisericile creştine aveau aceeaşi dată pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, până când data de 25 decembrie a fost aleasă în anul 354 e.n. de Biserica din Occident. Biserica din Orient a păstrat data de 6 ian.
Bună seara,
As vrea și eu, va rog, sa revăd emisiunea din seara de 22 decembrie, în care ați avut invitați câteva persoane, reprezentanți ai confesiunilor religioase din Romania, despre Crăciun.
Exista înregistrarea acesteia? Dacă da, va rog sa-mi spuneți cum as putea întra în posesia înregistrării.
Aștept răspunsul dumneavoastră , dacă se poate, pe email.
Cu considerație,
Ecaterina
[…] Citeste mai mult […]