sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni BookMedia De ce se despart oamenii de sărbători?

De ce se despart oamenii de sărbători?

De ce se despart oamenii de sărbători? Crăciunul pentru mulți a devenit mai mult o competiție. O competiție între părinți, între cadouri și între prieteni. O cursă a celei mai festive mese și cea mai multă băutură. Toate acestea pot provoca stres, anxietate și chiar anumite afecțiuni. Inevitabil uneori acest stres poate duce și la conflict. De multe ori cuplurile implicate aleg separarea lor. De ce se întâmplă acest lucru?

De ce se despart în general cuplurile?

Experții doc.ro spun că principalele motive pentru care oamenii îsi doresc să rămână într-o relație este: intimitatea emoțională sau faptul că se simțeau apropiați de partener, investiția (aici era vorba de o categorie care includea un set de motive cum ar fi barierele logistice și acomodarea/obișnuința) și un sentiment de devotament sau obligație față de familia lor.

Pe de altă parte, principalele motive pentru a ieși dintr-o relație implică: personalitatea partenerului, lipsa încrederii (de exemplu, partenerul a fost necredincios) și faptul că partenerul este retras (adică acesta nu mai acordă sprijin sau nu mai este afectuos).

Ce se întâmplă cu cei căsătoriți?

Partenerii căsătoriți, pe de altă parte, sunt mai axați pe constrângerile din relație în luarea deciziei de a-și părăsi soțul sau soția. Aceștia au menționat investiția (inclusiv barierele logistice), îndatoririle și responsabilitățile familiale și teama de necunoscut / incertitudine.

De ce se despart oamenii de sărbători?

În emisiunea ”Bookmedia” cu realizatoarea Natașa Culea, invitata Violeta Moisă explică de ce acest fenomen apare mai ales în relațiile pe termen lung:

”Sunt foarte mulți specialiști care spun că dacă nu mai ești fericit într-o relație și nu te mai bucuri, ar trebui să pleci. Eu aș fi mai precaută în a da acest sfat. Dacă analizezi în profunzime situația, acest lucru nu este atât de ușor de înfăptuit pe cât pare. Sunt două aspecte. Pe de o parte oamenii rămân într-o relație nefuncțională din obinșnuință și din falsul sentiment de stabilitate pe care acea relație așa cum este ea le-o dă.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...