Acasă Editoriale Spiritualitate De ce să ofer...

De ce să ofer iertare?

Iertare! Cât de ușor sau de greu o putem oferi? Sau ar trebui să o oferim? Probabil că fiecare dintre noi am avut senzația că nu putem ierta de cineva. Poate chiar ne-am dorit să nu o facem. Prin urmare, de ce să oferim iertarea?

Iertare și fericire

Motivația care stă la baza acțiunilor tale este FERICIREA. Realizezi sau nu, acesta este motorul vieții tale. Bine, poate nu este chiar atât de evident la prima vedere, dar, atunci când cauți răspunsuri în propria-ți inimă, vei ajunge la această concluzie, fără doar și poate. De aceea, îți propun să observi trei cazuri de „campioni la fericire”, și, de ce nu, să le împrumuți metodele pentru a ajunge tu însuți campion.

iertare

Iertare pentru un ucigaș de copii?

În octombrie 2006, Charles Roberts a reușit să producă multă durere comunității Amish din Pennsylvania, ucigând cinci fetițe la școală. Așa s-a născut, ceea ce urma să cunoaștem cu toții, filmul Amish Grace. În mod surprinzător, comunitatea Amish a oferit iertare familiei ucigașului. Nu pentru că le-a fost cerută, ci pentru că ei aveau iertarea și au decis să o folosească spre bine. Spre binele tuturor! „Iertarea nu este ușoară. Iertarea este o decizie. Nu este un sentiment, o emoție… Libertatea este consecința iertării.”, spunea Terri Roberts, mama ucigașului.

Iertare după lagăr

Eva Mozes Kor, româncă de origine evreică din Transilvania, a ajuns la Auschwitz împreună cu familia sa în anul 1944. A supraviețuit experimentelor medicale efectuate de Josef Mengele și a fost eliberată din lagăr în 1945. Trăia ca orice victimă normală – neîncredere, neputință, nefericire. După ce a luat legătura cu un medic nazist, înțelegând ceva din trauma opresorilor, cei de partea cealaltă a baricadei, a decis să-i ofere cel mai semnificativ cadou: iertarea. Frumos până aici. Spectaculos mai departe. De ce? Pentru că odată luată decizia, a înțeles că, de fapt, este proprietara iertării. Nimeni nu i-o poate da și nimeni nu i-o poate lua. O poate folosi exact așa cum dorește. Și, pas cu pas, a dezbrăcat haina victimei. A devenit liberă! Fericită!

Iertare după închisoare

Nelson Mandela a petrecut 29 de ani în închisoare fără să facă vreun rău, doar pentru că și-a susținut, în mod pașnic, punctul de vedere. În urma suferinței gratuite pe care a îndurat-o, a concluzionat că o libertate nu-i poate fi luată omului: libertatea de a ierta. „Când am ieşit pe uşa care mă purta spre libertate, am ştiut că dacă nu las ura şi amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare.”, spunea acesta.

Iertarea este spre binele…

Ești liber? Ești fericit?

Deși toți ne dorim fericirea, prea puțini suntem dispuși să plătim prețul. Poate nici măcar nu știm că iertarea este ca un bun depozitat într-un colț al cămării sufletului, unde s-a așezat mult, mult praf de neglijență.

Te provoc să-ți folosești iertarea spre binele lor, al celor care atâtea rele ți-au făcut că nici nu le mai știi numărul. Vei avea parte de o surpriză de zile mari: starea aceea de bine, după care ai tânjit dintotdeauna.

Nu mai sta pe gânduri! Fă-ți curat în inimă și fii fericit! Fii făuritorul credinței tale! Fii căpitanul propriului suflet! (William Ernest Henley, Invictus)

Succes!

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE