vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Emisiuni BookMedia De ce să mergi la psihanalist?

De ce să mergi la psihanalist?

De ce să mergi la psihanalist? Nu mulți oameni știu că psihanaliza este un proces profund de vindecare, un proces care durează mult timp și este, astfel, mai costisitor. Nu oricine are un EU suficient de puternic pentru a face față unui demers psihanalitic. De altfel, expunerea provoacă rușine, iar rușinea provoacă sau agresivitate, sau fugă.

Căror aspecte li se adresează tratamentul psihanalitic?

Psihanaliza şi psihoterapia psihanalitică se adresează celor care se simt prinşi în probleme psihice recurente ce le blochează, potenţialul de a trăi experienţa fericirii alături de partenerii, familiile şi prietenii lor.

Pe de altă parte le împiedică succesul şi împlinirea în cadrul activităţii lor profesionale şi al sarcinilor normale ale vieţii de zi cu zi. Stările de anxietate, de inhibiţie şi depresia sunt adesea semne ale unor conflicte interne. Acestea au ca rezultat dificultăţi relaţionale şi, dacă rămân netratate, pot avea un impact considerabil asupra alegerilor personale şi profesionale.

Rădăcinile acestor probleme coboară adesea în adâncimi mai mari decât capacitatea de conştientizare a persoanei, acesta fiind motivul pentru care ele se dovedesc a fi nerezolvabile în absenţa unei psihoterapii.

De ce să mergi la psihanalist?

În emisiunea ”Bookmedia” cu realizatorul Natașa Alina Culea, invitatul Augustin Cambosie, Profesor Doctor Honoris Causa și psihanalist, ne spune de ce este uneori necesară o astfel de terapie:

”Majoritatea formelor de psihoterapie sunt atente la simptom. Și scopul lor este acela de a diminua simptomul care creează o zonă de dezechilibru a persoanei. Spre deosebire de aceste forme de psihoterapie, psihoterapiile dinamice din care face în primul rând psihanaliza dar și altele, vizează cu totul o altă orientare. Pentru un psihanalist simptomul este un strigăt de SOS al inconștientului unei persoane. Acesta este formulat într-un limbaj necunoscut. 

Interesul meu nu este acela de a-i băga pumnul în gură simptomului. Scopul meu este de a-l lăsa să vorbească până înțeleg despre ce vrea să vorbească.”

Aici poți vedea întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...