8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni BookMedia De ce să mergi la psihanalist?

De ce să mergi la psihanalist?

De ce să mergi la psihanalist? Nu mulți oameni știu că psihanaliza este un proces profund de vindecare, un proces care durează mult timp și este, astfel, mai costisitor. Nu oricine are un EU suficient de puternic pentru a face față unui demers psihanalitic. De altfel, expunerea provoacă rușine, iar rușinea provoacă sau agresivitate, sau fugă.

Căror aspecte li se adresează tratamentul psihanalitic?

Psihanaliza şi psihoterapia psihanalitică se adresează celor care se simt prinşi în probleme psihice recurente ce le blochează, potenţialul de a trăi experienţa fericirii alături de partenerii, familiile şi prietenii lor.

Pe de altă parte le împiedică succesul şi împlinirea în cadrul activităţii lor profesionale şi al sarcinilor normale ale vieţii de zi cu zi. Stările de anxietate, de inhibiţie şi depresia sunt adesea semne ale unor conflicte interne. Acestea au ca rezultat dificultăţi relaţionale şi, dacă rămân netratate, pot avea un impact considerabil asupra alegerilor personale şi profesionale.

Rădăcinile acestor probleme coboară adesea în adâncimi mai mari decât capacitatea de conştientizare a persoanei, acesta fiind motivul pentru care ele se dovedesc a fi nerezolvabile în absenţa unei psihoterapii.

De ce să mergi la psihanalist?

În emisiunea ”Bookmedia” cu realizatorul Natașa Alina Culea, invitatul Augustin Cambosie, Profesor Doctor Honoris Causa și psihanalist, ne spune de ce este uneori necesară o astfel de terapie:

”Majoritatea formelor de psihoterapie sunt atente la simptom. Și scopul lor este acela de a diminua simptomul care creează o zonă de dezechilibru a persoanei. Spre deosebire de aceste forme de psihoterapie, psihoterapiile dinamice din care face în primul rând psihanaliza dar și altele, vizează cu totul o altă orientare. Pentru un psihanalist simptomul este un strigăt de SOS al inconștientului unei persoane. Acesta este formulat într-un limbaj necunoscut. 

Interesul meu nu este acela de a-i băga pumnul în gură simptomului. Scopul meu este de a-l lăsa să vorbească până înțeleg despre ce vrea să vorbească.”

Aici poți vedea întreaga emisiune:ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]