miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Familie De ce să mă preocup de relația mea de cuplu?

De ce să mă preocup de relația mea de cuplu?

De ce să mă preocupe relația de cuplu? Ce anume ne menține fericiți și sănătoși? Care este secretul logevității unei relații de cuplu? Învățăminte importante, reieșite din studiul realizat de Robert Waldinger, precum și sfaturi despre cum să-ți clădești o viață împlinită și îndelungată.

Fiecare dintre noi este preocupat de starea lui generală de bine! Fiecare vrea să fie fericit, liniștit, împăcat cu sine și cu alții. Fiecare vrea să-și găsească împlinirea în job, familie, sănătate.

Relația de cuplu de… calitate

Ani la rând, oamenii de știință (și nu numai) au căutat răspunsul la întrebarea: Ce anume ne influențează cel mai mult calitatea vieții? Și după lungi căutări, au găsit un răspuns la întrebarea aceasta: relațiile! Relațiile de calitate.

Cercetarea este realizată la Harvard și este cel mai lung studiu despre fericire, sănătate și calitate bună a vieții. A durat 75 de ani. Încă e în desfășurare. Au fost aleși bărbați și femei, din diferite pături sociale și le-a fost analizată viața din copilărie până la moarte. 60 dintre subiecți încă sunt în viață. Iar domeniile care au fost studiate au fost: sănătatea, fericirea, activitatea creierului, longevitatea – calitatea vieții în general. Iar concluziile acestui studiu îndelungat sunt acestea: relațiile apropiate influențează decisiv viața noastră. Relațiile au impact asupra întregii noastre vieți.

Așadar, un motiv serios pentru care e bine să te îngrijești de relațiile tale (în special de cele de cuplu), este acela că îți influențează, practic, întreaga viață. Iar ceea ce contează cu adevărat, nu este să fii într-o relație cu cineva, ci să fii într-o relație de calitate. Alte studii arată că, a fi într-o relație de cuplu toxică, este mult mai dăunător chiar, decât divorțul.

Relația de cuplu și… bătrânețea

O altă concluzie a studiului de la Harvard este: satisfacția maritală ne protejează mai bine sănătatea la bătrânețe și ne ușurează durerile. Durerea fiind amplificată de suferința emoțională.

De asemenea, relațiile bune ne protejează creierul și memoria pe termen lung, nu doar corpul. S-a constatat că, nu lipsa certurilor și a tensiunilor ne protejează creierul (asta ar fi imposibil), ci sentimentul că te poți baza pe celălalt la nevoie.

E bine de știut că femeile sunt mai afectate decât bărbații, în general vorbind. Și asta pentru că, femeile în general se concentrează asupra familiei și sunt oarecum, dependente de relațiile familiale. De aceea, dacă nu le este bine în familie, nicăieri nu le merge bine. Bărbații, în schimb, sunt focusați mai mult pe job și de aceea nu sunt afectați la fel de mult ca femeile atunci când relația de cuplu nu este tocmai bună.

Ce facem cu relațiile toxice?

Conform unui studiu la nivel mondial, 34% din cuplurile căsătorite divorțează, 50% rămân căsătorite, dar adăpostesc nefericirea și numai 16% sunt fericiți în relația lor de cuplu. Dacă mă uit doar la această statistică simplistă, constat un lucru îngrijorător: 50% din cei căsătoriți stau într-o relație toxică.

Ce înseamnă asta? Simplu: sunt nefericiți și neîmpliniți. Stau în acea relație din diferite motive (pentru copii, interese financiare, imaginea în fața oamenilor, etc). Cu alte cuvinte, nu stau împreună fiind mânați de singurul motiv pentru care ar trebui să existe o relație: dragostea. Altceva îi leagă.

Știi și tu deja care este viața unui cuplu nefericit: câte certuri, tensiuni, abuzuri de tot felul (verbale, fizice, emoționale, spirituale, sexuale chiar…). După cum spuneam mai sus, e mult mai dăunător întregii vieți să trăiești într-o relație toxică decât să divorțezi. Însă, din diferite motive (expuse mai sus), 50% din oameni aleg să rămână într-o relație nefericită. Și asta are implicații enorme asupra întregii vieți. Realitatea și studiile arată că, întreaga viață îți este afectată în sens negativ de o relație toxică, nepotrivită.

Așadar, vreau să-ți spun un lucru demonstrat deja: toți cei care au o viață fericită, au și relații fericite. Iar toți cei care au relații fericite, au grijă de relațiile lor. Sunt oameni care investesc în relație tot ce pot ei mai bine ca s-o facă cât de bună posibil: timp de calitate, participă la seminare, citesc cărți, urmăresc documentare despre cupluri, etc. În alte cuvinte, o relație de cuplu fericită, nu este la voia întâmplării, ci e nevoie să investești în ea.

Câteva concluzii

În concluzie, de ce e nevoie să te ocupi de relația ta de cuplu? Sunt multe motive. Iată doar câteva din ele:

  • Dacă nu o faci tu, nu o va face nimeni în locul tău. Și dacă nu te ocupi de ea, în mod sigur se va atrofia. La fel ca o plantă pe care nu o îngrijești. Ca orice alt lucru bun și trainic de pe planeta asta, și relația de cuplu are nevoie de îngrijire permanentă. Asta o demonstrează toate cuplurile care au deja experiența de a trăi fericirea în relația lor.
  • Relația de cuplu, îți influențează toate aspectele vieții tale, mult mai mult decât se știa cu câțiva ani înainte. Și e imposibil să ai o viață foarte împlinită și echilibrată în timp ce relația ta de cuplu este una toxică. Ei bine, dacă te întrebi uneori de ce nu-ți merge bine în viață (în general), uită-te cu atenție și vei constata că unele lucruri nu sunt bune în relațiile tale. De aceea, știi ce ai de făcut pe viitor
Relații bune, viață bună!

Îmi place un gând cu care doresc să închei: O viață bună se construiește cu relații bune!

P.S. Și dacă tot ești într-o relație cu cineva… și dacă tot nu ai de gând să pleci din relație…., atunci de ce să nu faci ca relația asta să fie una memorabilă, una pe care să-ți fie drag s-o povestești nepoților? Cum ar fi ca relația pe care o ai acum să scoată ce e mai bun din tine? Cum ar fi ca tu să-ți propui să scoți din partenerul tău ce e mai bun din el?

Cum ar fi să vii acasă cu drag pentru că te știi iubit, așteptat, dorit, de neînlocuit, valoros, cel mai prețios om de pe pământ? Cum ar fi ca, în loc să investești atenția pe lucrurile negative ale partenerului tău, să te focusezi pe dezvoltarea calităților pe care le are și să te bucuri de ele? Cum ar fi ca ai tăi copii (dacă-i ai) să se uite la voi, părinții lor și să spună: „Wow! Asta e relația de cuplu pe care mi-o doresc și eu!”

Ei bine, dacă îți dorești lucrurile astea, te invit alături de mine, în această călătorie faină și grea, uneori!

Articol realizat de Florin Amariei

1 COMENTARIU

  1. BUNA,CE SPUNETI DV E ADEVARAT DAR IN VIATA DE CUPLU FERICIREA INTELEGEREA NU DEPINDE NUMAI DE UNUL CI DE AMBII PARTENETRI , SI CA SA CAZI DE ACORD IN TOATE PROBLEMELE NU E ATIT DE SIMPLU CI E CHIAR COMPLICAT.Ma apropii de 50 ani de casnicie si nu pot zice ca in acesti ani totul a fost ok dar cu intelegere de ambele parti mergem mai departe caci asai in viata si cu bune si cu mai putin bune daca Il AVEM PE DUMNEZEU ca sfatuitor

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...