Acasă Articole Noutăți De ce să înce...

De ce să începi un stil de viață minimalist

Franz vizitează o biserică veche abandonată, închisă de comuniști. „Pe pereți nu se află nici o pictură, nicăieri nu se vede o statuie. Biserica e pustie ca o sală de gimnastică.” Dar pustietatea nu-l întristează deloc pe bărbat, ba din contră. Își amintește de vernisajul unei expoziții recente, organizat de familia sa și de „vanitatea fără de margini a discursurilor și a vorbelor-goale, vanitatea culturii, vanitatea artei”. Își dorește să se elibereze, să apuce un măturoi și să măture toate acestea din viața lui ca să trăiască, în sfârșit, cum și-a dorit. Personajul scriitorului ceh Milan Kundera se mută într-un apartament mai mic pe care-l mobilează simplu. Se bucură desenându-și singur forma, dimensiunile, amplasamentul unei biblioteci, lângă care adaugă o masă și un pat.

Avantajele minimalismului

Deviza minimaliștilor este „mai puțin înseamnă mai mult”. Altfel spus, disociindu-se atât fizic cât și mental de excesul de bunuri materiale, minimaliștii nu își (mai) caută fericirea prin consumerism, deci în dezvoltarea interioară, în experiențe de viață și în relații interpersonale semnificative. Iată câteva avantaje pentru a trage și tu aer în piept înainte de a-ți face curat în viață, în stil minimalist:

  • Vei economisi bani. Pentru că vei înțelege că nu ai nevoie de cantitate cât de calitate. Pentru început, nu vei mai cumpăra compulsiv, în perioada reducerilor, încă un pulover fistichiu care va rămâne uitat în fundul dulapului pentru 2 ani, ci vei avea o garderobă – capsulă cu piese atemporale, care nu se demodează și pot fi ușor combinate între ele.
  • Vei petrece mai puțin timp făcând curățenie. Vei ști că fiecare obiect are locul lui anume și îl vei pune imediat după folosire la loc – ceea ce va fi ușor, pentru că nu vei avea decât strictul necesar și nu vor cădea cele două cratițe de la bunica pe tine, în timp ce tu o cauți pe a patra.
  •  Vei avea mai puțin stres, mai multă libertate, pentru că ceea ce posezi nu te va mai poseda. Nu te vei mai îngrijora că nu găsești ceva. Vei avea în minte tot ceea ce ai. Când vei pleca în călătorie vei ști mereu ce să împachetezi cu tine.

Dar mai important decât factorii de mai sus, Marie Kondo, în cartea sa „Magia ordinii”, dezvăluie cum mulți oameni care au apelat la ea pentru ajutor în ordonarea casei, nu s-au ales doar cu atât, ci și cu… ei bine, o viață nouă. Regândindu-și biblioteca, o tânără și-a dat seama ce o pasionează cu adevărat. Cum Marie își pune clienții să se debaraseze fără milă de cărțile pe care nu le citesc în mod curent, fata și-a dat seama cât îi sunt de dragi cărțile de asistență socială – o preocupare neglijată. A demisionat de la jobul ei și a avut curajul să-și deschidă propriul business de babysitting. Procesul ordonării are un efect purificator, ajutându-te să îți clarifici ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Curățenia poate fi la nivel fizic, mental și chiar digital (da, chiar și folderele dezordonate din computer merită atenția ta).

De unde începi

Totul se rezumă la două procese: aruncatul lucrurilor nefolositoare și depozitatul celor rămase. Dar înainte să te apuci propriu-zis de treabă, ai nevoie de o direcție – care este motivația ta? Unde vrei să ajungi și de ce? Cum te vei simți în noul tău cămin? Și încă ceva: pentru ca schimbarea să fie eficientă, trebuie să fie bruscă. Cu alte cuvinte, ia în calcul o singură sesiune de curățat, de pildă: azi hainele și cărțile, zilele următoare: bucătăria, apoi baia, apoi mărunțișurile. Dacă vei tărăgăna, îți vei pierde energia și motivația iar treaba va rămâne doar la jumătate.

1. Aruncă

Un prieten mi-a spus: „Nu îmi plac metodele astea japoneze de curățenie: te fac să arunci tot!”. Înțeleg spaima de a te despărți de lucruri, mai ales când multe dintre ele sunt în stare bună, chiar noi, pot fi folosite în diverse hobbyuri, au valoare sentimentală sau când pur și simplu spațiul nu e o problemă pentru tine. Dar apoi a adăugat „Mă simt așa greu, port și în cap atâtea după mine, mereu…”.

Înarmează-te, deci, cu răbdare, hotărâre și mulți saci de gunoi însă nu te concentra pe ce arunci. Concentrează-te pe ce alegi să păstrezi. Ia în mână fiecare obiect și întreabă-te: îmi aduce bucurie acest lucru sau este o povară, mă încurcă și îmi distrage atenția? Iar când nu ești sigur… cel mai probabil obiectul nu îți aduce bucurie așa că nu te autosabota păstrându-l. La fel, deși ceva anume poate ți-a adus bucurie în trecut, acceptă dacă descoperi că și-a încheiat rolul. Cât despre viitor, refuză iluzia „sigur o să îi găsesc eu la un moment dat o întrebuințare!” pentru că acel timp, mai mult ca sigur, nu va veni niciodată. Dacă ai nevoie de o regulă, 90-90 te poate ghida: am folosit obiectul în ultimele 90 de zile? îl voi folosi în următoarele 90? Dacă răspunsul este „nu” la ambele întrebări… sacul este pregătit. La final, ai câteva opțiuni cu sacii: aruncat, reciclat, donat, vândut. Alege ce-ți este mai convenabil. Nu uita să te desparți de dubluri sau de excesul de lucruri similare, de stocuri și, desigur, de chestiile stricate. Nu trece cu vederea niciun colțișor de casă. Dacă îți e dificil să ataci vreo categorie, las-o ultima – vei acumula experiență până atunci.

2. Organizează

Primul pas este esențial, nu trebuie să îl sari, altfel casa și viața ta va arăta la fel – bine, cu mai puțin praf, eventual. Fără să fii radical te vei trezi cu aceleași camere înțesate de te miri ce lucruri mai mult sau mai puțin inutile dar „prețioase” – „Cum să arunc așa ceva?! Dacă o să am nevoie mai târziu, ce fac?”. Amintește-ți de casa bunicilor – îți dorești un spațiu funcțional, nu un muzeu, nu-i așa?

Din păcate, când ne gândim la organizare, cel mai adesea reușim doar să depozităm – mai mult sau mai puțin sistematic (eficient). Într-adevăr, piesele sezoniere (vara – gecile și căciulile, iarna – costumele de baie) trebuie depozitate undeva dar organizatul e o muncă mai complexă de atât. Firește, poți cumpăra sisteme ingenioase de depozitare, la fel cum poți opta pentru simple cutii, cert este că fiecare cateogorie de obiecte are nevoie de locul ei aparte. Chiar și portofelul și cheile. Când ajungi acasă, în câteva minute totul ar trebui să fie la loc – dacă organizezi bine, este floare la ureche. Apreciază spațiile libere dar fii atent să nu le umpli cu chestii nesortate care îți vor da de furcă mai târziu. Altfel, învață să te bucuri de suprafețe libere, fie că e vorba de podele, blatul de la bucătărie sau marginea căzii. Ține cont de spațiul casei tale, fii intuitiv și descoperă care este cel mai bun loc în cazul tău pentru, să spunem, un raft de pantofi. În mod surprinzător, vei descoperi cum fiecare element sortat încape la fix.

În loc de concluzii…

Cu două mii de ani în urmă, Isus din Nazaret spunea:

„Uitați-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră și nici nu strâng nimic în grânare; și totuși Tatăl vostru cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai de preț decât ele?”

Să îndrăznim și noi să ne desprindem de lucruri, pentru a câștiga experiențe mai îmbelșugate!

Articolul precedentCum să rămâi motivat?
Articolul următorInterviu Cornel Dărvășan

ULTIMELE ARTICOLE