Acasă Editoriale Actualitate De ce să aleg...

De ce să alegem voluntariatul?

Cât de mult se implică românii ca voluntari într-o organizație? De ce ar alege voluntariatul?
Am aflat toate acestea într-o dezbatere cu Marius Creța și invitații săi Maria Duduman, fondator Asociația Fă bine, Beatrice Enăchescu, psiholog și Florin Ianovici, avocat și pastor.
Poate pentru unii voluntariatul este o pierdere de timp și risipă de resurse umane și financiare, poate alții îl văd ca pe un scop, un beneficiu sau o datorie, dar în definitiv, ce reprezintă voluntariatul?
Așa cum am spus, voluntariatul poate fi văzut din mai multe unghiuri, în funcție de fiecare. În ciuda definițiilor date nu există una unanim valabilă.
În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție:

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.”

Cea mai întâlnită formă de voluntariat este organizația nonprofit. Cele mai multe organizații de acest tip sunt cele de și pentru tineret, iar acest lucru poate nu este întâmplător.
O statistică din 2015, ne arată că media de vârstă a voluntarilor în România, care lucrează într-o organizație este următoarea:
31,7% sunt persoane între 15-18 ani, 43,9% sunt tineri între 19-24 de ani, 17,1% sunt persoane între 25-30 de ani, 7,3% sunt persoane între 40-50 de ani. Din această statistică se poate trage concluzia că tinerii sunt cei mai implicați în voluntariat.
Dar cum se raportează românii la conceptul de voluntariat? Se poate confunda acesta cu „munca patriotică” din comunism?
Cu siguranță ne-am pus, cel puțin o dată, întrebarea „Cu ce mă ajută dacă sunt voluntar?” sau „Care este importanța voluntariatului?”

La prima vedere, iată câteva motive:
1. Poți cunoaște tineri de vârsta ta, cu aspirații sau dorințe asemănătoare și de la care poți învăța;
2. Îți poți dezvolta abilitățile sociale și practice.

„Voluntariatul poate demonstra abilități și competente care pot fi dificil de observat în timpul interviului. Implicarea în activități de voluntariat poate spune foarte multe despre dedicarea și implicarea unui candidat în problemele sociale”Bec Miller, Head of SEEK Volunteer.

3. Poți descoperi ce te pasionează
4. Poți contribui la societatea în care trăiești
5. Îți poate oferi un start în cariera
6. Voluntariatul este aproape echivalentul muncii plătite.

Un studiu realizat de SEEK, cea mai mare platforma de recrutare din Australia a descoperit ca 95% dintre angajatori considera ca voluntariatul valorează la fel de mult ca un job plătit în CV-ul unui candidat. În plus, dacă activitățile de voluntariat au fost realizate într-un domeniu care este relevant pentru job-ul dorit, 85% dintre respondenți o vor considera similara cu un job obișnuit.

7. Un push în fața celorlalți candidați.

Potrivit SEEK, 92% dintre recrutori sunt de părere că acțiunile de voluntariat reprezinta un avantaj în CV-urile candidaților.
Legea nr. 78/2014 sau Legea Voluntariatului a fost promulgată în 2014 și precizează că experiența de voluntar va fi considerata experienta profesionala, dar NU vechime în munca dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Iată care sunt cele mai importante aspecte din Legea Voluntariatului actualizată:

– Pe durata perioadei activității de voluntariat și la încheierea acțiunii de voluntariat, organizația în cadrul căreia s-a efectuat voluntariatul eliberează un certificat de voluntariat, care include și un raport de activitate.
– Voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract încheiat în forma scrisa. Contractul trebuie sa fie însoțit de o fisa de voluntariat și o fisa de protecție a voluntarului.
– Dacă la concursurile organizate pentru ocuparea unui post, doi sau mai multi candidați obțin punctaje egale, instituțiile publice, angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaților care au în CV și activități de voluntariat.
Despre toate acestea, dar și multe altele aflați urmărind EDIȚIA SPECIALA cu Marius Creța

Articolul precedent17 IANUARIE ÎN ISTORIE
Articolul următorDRAMA COPIILOR LĂSAȚI ACASĂ

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...