joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii De ce s-a născut Mesia așa de târziu în istorie?

De ce s-a născut Mesia așa de târziu în istorie?

De ce s-a născut Mesia așa de târziu în istorie? Pentru mulți creștini perioada în care Acesta a venit pe lume poate fi oarecum târzie. Timp în care multe atrocități ale planetei au fost permise. Această întrebare vine în concomitent și cu întrebarea întârzierii revenirii Sale.

Ce reprezintă sărbătoarea Crăciunului?

În ziua de astăzi, Crăciunul este o sărbătoare religioasă creștină care marchează nașterea lui Iisus Hristos (pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian), în anul 1. Înainte de acest moment, însă, sărbătoarea celebra nașterea lui Mithra, zeul luminii din mitologia persană. Tot în jurul acestei zile romanii sărbătoreau și solstițiul de iarnă, un prilej grozav pentru festivaluri și ritualuri ale oamenilor din Antichitate.

La începutul creștinismului, oamenii nu sărbătoreau Crăciunul, căci Paștele și jertfa lui Hristos din jurul Învierii erau mult mai importante. Ulterior, în secolul al VI-lea, pentru a elimina atenția oferită zeului Mithra, Biserica Apuseană a decis ca 25 decembrie să fie ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Hristos. Acest obicei a fost preluat ulterior și de Biserica Răsăriteană.

Povestea Nașterii Domnului

Evanghelia canonică a lui Luca cât și cea a lui Matei descriu pe Iisus ca fiind născut în Betleem, Iudeea din mamă fecioară. În relatarea din Evanghelia după Luca, Iosif și Maria călătoresc de la Nazaret la Betleem pentru recensământ, iar Iisus este născut acolo și pus într-o iesle. Îngeri apar și declară că Iisus este un salvator al întregii omeniri și păstorii vin ca să-l adore. În relatarea lui Matei, magii urmează o stea până la Betleem pentru a aduce daruri lui Iisus, născut ca regele iudeilor. Regele Irod ordonă masacrul tuturor băieților din Betleem care au mai puțin de doi ani, dar familia lui Iisus fuge în Egipt, iar mai târziu se restabilește în Nazaret.

De ce s-a născut Mesia așa de târziu în istorie?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare:

”Prima dată după ce părinții noștri Adam și Eva au primit făgăduința venirii unui răscumpărător, care va zdrobi capul șarpelui, conform cu Geneza. Eva a crezut că primul ei născut va fi Mesia. Îmi imaginez cu câtă răbdare l-a crescut pe Cain. Cu câtă dragoste. Apoi a venit și Abel. Apoi și alți frați și surori. Doar că nu a fost așa. Primul născut nu numai că nu a fost Mesia, dar a devenit primul criminal al Planetei. Deși Dumnezeu l-a avertizat cu privire la acest lucru. 

Generații după generații au așteptat. Și la un moment dat Biblia este plină de făgăduințe. Exista această speranță mesianică. De aceea atunci când se năaștea un copil de parte bărbătească, toți se purtau ca și când ar putea fi. 

Este foarte gru de înțeles această decizie…”

Aici poți vedea întreaga emisiune:

Articolul precedentDecizie anti-creștină în SUA
Articolul următorEste sauna un beneficiu?

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...