vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Editoriale Actualitate De ce refuză China să încheie epoca lockdown-urilor stricte?

De ce refuză China să încheie epoca lockdown-urilor stricte?

Videoclipul care a devenit viral în China, cu oameni care strigă de la apartamente împotriva lockdown-ului foarte strict din pricina COVID-19, a dat startul unei plângeri colective la adresa guvernului chinez. Mulți cetățeni au avut dificultăți în a obține alimente sau medicamente esențiale.

 

Zeci de mii de persoane, care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, sunt izolate în săli aglomerate și centre de convenții dotate cu pătuțuri în cabine, fără dușuri.

Copiii infectați au fost separați de către autorități de părinții lor. Mass-media a raportat decese în rândul pacienților non-COVID-19 cărora li s-a refuzat asistența medicală.

Dar guvernul chinez nu arată vreun semn de a schimba situația curentă, chiar dacă experții în sănătate publică au lucrat, în liniște, la pașii către coexistența cu SARS-CoV-2.

Zhangkai Cheng, specialist în respirație la Universitatea Medicală din Guangzhou, a declarat că țara ”se pregătește pentru o eventuală redeschidere, dar înainte de momentul în care este gata să se relaxeze, cea mai bună cale de urmat rămâne să insistăm ferm pe dinamica zero [COVID]”.

Devotamentul Chinei față de „zero COVID” reflectă teama de o explozie a bolilor grave și a morții, dacă variantele Omicron ale SARS-CoV-2, acum în mare parte numite BA.2, scapă de sub control. După mai bine de 2 ani de pandemie, țara nu este încă pe deplin pregătită.

Conducerea Chinei a irosit perioada de grație pe care a câștigat-o cu strategia zero COVID, spune Huang.

„Până în noiembrie anul trecut, nu a existat niciun efort serios pentru a acorda prioritate vaccinării persoanelor în vârstă”, spune el.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...