Videoclipul care a devenit viral în China, cu oameni care strigă de la apartamente împotriva lockdown-ului foarte strict din pricina COVID-19, a dat startul unei plângeri colective la adresa guvernului chinez. Mulți cetățeni au avut dificultăți în a obține alimente sau medicamente esențiale.
Zeci de mii de persoane, care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, sunt izolate în săli aglomerate și centre de convenții dotate cu pătuțuri în cabine, fără dușuri.
Copiii infectați au fost separați de către autorități de părinții lor. Mass-media a raportat decese în rândul pacienților non-COVID-19 cărora li s-a refuzat asistența medicală.
Dar guvernul chinez nu arată vreun semn de a schimba situația curentă, chiar dacă experții în sănătate publică au lucrat, în liniște, la pașii către coexistența cu SARS-CoV-2.
Zhangkai Cheng, specialist în respirație la Universitatea Medicală din Guangzhou, a declarat că țara ”se pregătește pentru o eventuală redeschidere, dar înainte de momentul în care este gata să se relaxeze, cea mai bună cale de urmat rămâne să insistăm ferm pe dinamica zero [COVID]”.
Devotamentul Chinei față de „zero COVID” reflectă teama de o explozie a bolilor grave și a morții, dacă variantele Omicron ale SARS-CoV-2, acum în mare parte numite BA.2, scapă de sub control. După mai bine de 2 ani de pandemie, țara nu este încă pe deplin pregătită.
Conducerea Chinei a irosit perioada de grație pe care a câștigat-o cu strategia zero COVID, spune Huang.
„Până în noiembrie anul trecut, nu a existat niciun efort serios pentru a acorda prioritate vaccinării persoanelor în vârstă”, spune el.