De ce ne irită anumite zgomote?

De ce ne irită anumite zgomote? Misofonia este o tulburare care ține mai degrabă de psihicul uman. Oamenii care suferă de misofonie sunt oameni hipersensibili la sunete obișnuite sau zgomote ușoare. Aceste persoane pot experimenta reacții emoționale puternice, cum ar fi furia, anxietatea sau dezgustul.

Oamenii de știință au scanat creierele a 20 de persoane care sufereau de misofonie. Pentru comparație, au scanat și creierele a 22 de persoane sănătoase. Printre cei care sufereau de această tulburare, scanarea creierului a indicat prezența unei anormalități la nivelul mecanismului de control emoțional, care le suprasolicită creierele atunci când aud anumite sunete.

De asemenea, scanările au arătat că activitatea cerebrală a persoanelor care suferă de această tulburare este determinată de un tipar diferit de conectivitate la nivelul lobului frontal. În mod normal, această zonă suprimă reacțiile anormale față de sunete, au explicat autorii studiului.

Efectele fizice sunt parte a misofoniei

Cercetătorii au descoperit că la persoanele care suferă de misofonie, sunetele declanșatoare au efecte fizice. Precum creșterea frecvenței cardiace și transpirație. Constatările ar putea să conducă, în cele din urmă, la dezvoltarea unor tratamente pentru această tulburare, a mai spus Griffiths. De asemenea, e posibil ca studiul să-i determine pe cercetători să caute modificări cerebrale similare și în cazul altor tulburări asociate cu reacții emoționale anormale, a mai precizat acesta.

Aproape 1 din 5 oameni suferă de misofonie

O persoană din cinci ar putea suferi de misofonie (reacții negative la sunete comune), potrivit unui studiu recent făcut în Marea Britanie. Echipa de cercetători a studiat 772 de voluntari, dintre care 26 de persoane autoidentificate cu misofonie. Cei cu misofonie s-au declarat extrem de deranjați de sunete comune precum plescăit, respirație, sunete deranjante ca plânsul bebelușilor și țipetele oamenilor și sunete neutre, cum ar fi ploaia. Persoanele fără misofonie au reacționat, cum era normal, doar la plânsul bebelușilor și la țipete.

Există tratament pentru misofonie?

Tratamentul pentru misofonie poate include terapie cognitiv-comportamentală, terapie de expunere sau terapie de desensibilizare. Aceste metode pot ajuta persoanele cu misofonie să învețe să gestioneze simptomele și să se adapteze la sunetele care în mod normal le declanșau reacții emoționale puternice. O altă soluție poate fi mascarea sunetelor deranjante cu ajutorul protecțiilor auditive Serenity Choice de la Phonak. Acestea oferă o reducere a zgomotelor/sunetelor de până la 24 dB.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...