De ce ne sabotăm? De ce acționăm, câteodată, ca și cum nu putem fi fericiți și dorim să distrugem totul din jurul nostru? Ovidiu Yang, coach și terapeut, răspunde.
În viață avem, uneori, momente minunate, în care simțim că lucrurile o iau pe făgașul normal, iar alteori pare că totul se destramă. Află de la Ovidiu Yang-coach și terapeut, invitat în emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, care sunt motivele pentru care ne autosabotăm și cum putem opri acest proces.
Ce este autosabotarea?
Autosabotajul este dovada tangibilă a lipsei de încredere în sine. Cu o intimă convingere că nu suntem capabili să reușim, suntem sortiți eșecului.
“Autosabotarea este o serie de alegeri și lucruri pe care le faci în detrimental tău, cu știință sau fără! Autosabotarea nu este în momentul în care am făcut câteva alegeri greșite, ci când o facem în mod repetitive. Reprezintă teama de a fi responsabili, dar și o lipsă de asumare a acțiunilor tale”, spune Ovidiu Yang.
Care sunt primele semne ale autosabotajului?
Indolența, complacerea, comoditatea și victimizarea sunt principalele semne ale autosabotajului.
Terapeutul răspunde: “Ne autosabotăm pentru că este mai simplu să renunțăm. Lucrurile bune nu vin ușor, iar noi avem tendința să alegem calea cea mai ușoară, să ne complacem.
Dacă vrei o mașină și nu o poți achiziționa, crezi că ai o viață urâtă, că nu reușești să faci nimic, dar trebuie să-ți pui întrebarea: Ce am făcut eu pentru a-mi achiziționa mașina?”
Cum putem remedia autosabotarea?
Această compromitere a propriei persoane poate apărea și din cauze externe.
Dacă în copilărie ne simțeam atacați de către ceilalți, dacă părinții ne certau, ne agresau verbal, în creierul nostru se creează sintagma ”Nu sunt bun de nimic!”.
Ovidiu Yang- terapeut și coach recomandă: ”Să spargem obiectivul mare în obiective mai mici. Să zicem că obiectivul mare este FERICIREA.
Facem acasă o listă cu treizeci de lucruri mici care ne fac fericiți. După aceea, ne apucăm de ele, să le facem mai des.
Secretul fericirii și al unui psihic sănătos este să ne bucurăm din micile plăceri ale vieții!”
De ce ne autosabotăm?/ Învățatul poate fi o joacă? – Alături de tine – YouTube