De ce ne-ar putea sângera limba? Limba este un organ muscular care are rolul de a ne ajuta să vorbim, dar și să experimentăm mâncarea prin gust, mestecat și înghițire. Altfel spus, leziunile la nivelul limbii au un impact considerabil asupra calității vieții, conform doc.ro.
Iată care sunt cele mai comune cauze ale sângerării limbii!
Aftele bucale
Acestea pot apărea și la nivelul limbii, nu numai pe mucoasa cavității bucale. Cauzele apariției acestor afte sunt fie hormonale, fie genetice sau chiar declanșate de anumite afecțiuni precum deficit de vitamina B12 sau o boală inflamatorie intestinală. Aftele bucale sunt, de regulă, de foarte mici dimensiuni și se formează pe sau sub limbă, în interiorul obrajilor sau buzelor, la baza gingiilor sau în partea din spate a cerului gurii.
Aparatul dentar
Purtarea unui aparat dentar poate cauza, de asemenea, sângerări la nivelul limbii.
Infecții ale cavității bucale
Infecțiile fungice la nivelul cavității bucale sunt destul de des întâlnite, afectând persoanele de toate vârstele, fiind mai frecvente la copii, vârstnici și la cei cu un sistem imunitar slăbit. Un astfel de tip de infecție este afta bucală sau candidoza bucală, care este produsă de o creștere excesivă a ciupercii Candida albicans pe mucoasa gurii. Simptomele aftelor bucale includ leziuni de culoare albă, roșeață, durere.
Printre persoanele predispuse infecțiilor în cavitatea bucală se numără: nou-născuții, pacienții care suferă de HIV, pacienții care fac chimioterapie sau radioterapie, pacienții care urmează un tratament pe bază de antibiotice.
Ulcere bucale
Ulcerele bucale sunt de formă circulară. Se întâlnesc cu precădere pe buzele interioare sau pe obraji sau sub suprafața limbii. Pot fi dureroase sau pot sângera în urma consumului de alimente. Majoritatea ulcerelor bucale nu necesită tratament medical. De obicei, trec de la sine în decurs de cel mult două săptămâni.