luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Social De ce mințim?

De ce mințim?

De ce mințim? Minciuna patologică, cunoscută și sub numele de mitomanie și pseudologia fantastică, este o tulburare mentală în care persoana se află în mod obișnuit sau compulsiv. Adică, sub un impuls greu de controlat, persoana respectivă inventează sau reinventează povești de viață trăite sau situații în care crede cu putere și le împărtășește și celorlați, informează doc.ro.

Minciuna patologică este un simptom al diferitelor tulburări de personalitate, inclusiv tulburări de personalitate antisociale, narcisiste și histrionice.

Tipuri de minciuni

Potrivit lui Sharon Johnson, Associate Professor Emeritus at Oregon State University, pentru a înțelege mai bine motivele pentru care oamenii mint, el a împărțit minciuna în patru culori diferite astfel:

Minciună albă sau nevinovată

În acest model, minciunile albe pot avea o motivatie altruistă, în timp ce căutăm mai întâi să-i ajutăm pe ceilalți, chiar și plătind un preț pentru încărcarea propriei conștiințe. Prin minciună obținem totuși, până la urmă, un beneficiu, de exemplu în felul în care ne simțim bine în legătură cu acțiunile noastre și în modul în care alții ne laudă sau ne mulțumesc pentru altruismul nostru.

Minciună gri

Majoritatea minciunilor pe care le spunem sunt minciuni gri. Ele sunt parțial pentru a-i ajuta pe ceilalți și parțial pentru a ne ajuta pe noi înșine. Pot varia în nuanța de gri, în funcție de echilibrul dintre ajutor și rău.

Minciunile gri sunt, aproape prin definiție, greu de clarificat. De exemplu, puteți minți pentru a ajuta un prieten să iasă din necazuri. Apoi să obțineți beneficiul reciproc al minții pentru dvs., în timp ce cele care i-au rănit într-un fel se pierd.

Minciună neagră

Minciunile negre sunt legate de egoism simplu și dureros. Spunem minciuni negre atunci când ceilalți nu câștigă nimic și singurul scop este fie să ne scoatem din necazuri (reducând răul împotriva noastră), fie să câștigăm ceva pe care ni-l dorim (sporind beneficiile pentru noi înșine).

Cele mai grave minciuni negre sunt foarte dăunătoare pentru alții. Poate că cel mai rău nu câștigă puțin, dar dăunează mult altora.

Minciună roșie

Minciunile roșii sunt despre răutate și răzbunare. Sunt conduse de motivul de a face rău altora, chiar și în detrimentul rănirii pe sine. Pot fi chiar sculptate în sânge.

Când suntem supărați pe alții, poate din cauza unei lupte îndelungate sau în care simțim că ne-au nedreptățit într-un fel, simțim un sentiment de trădare și astfel căutăm dreptate retributivă, pe care o putem elibera fără să ne gândim la consecințe.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...