sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Educație De ce mi se ceartă copiii?

De ce mi se ceartă copiii?

Conflictul între frați este normal, dar s-ar putea ca tu, dragă părinte, să îl înrăutățești! Foarte descurajant este pentru un părinte să își vadă copiii certându-se și bătându-se… Luptele între frați pot transforma călătoria cu mașina într-un adevărat calvar și rutina zilnică în câmp de bătălie.

Totuși, luptele între frați sunt foarte normale! Copiii sunt incapabili să aplice logica sau rațiunea într-o situație dificilă, așa cum părinții gândesc că ar trebui, uitând de imaturitatea cortexului lor prefrontal până spre 25 de ani… Astfel, când se simt copleșiți sau frustrați, copiii reacționează prin agresiune.

Cu toate acestea, este posibil să existe modele subiacente luptelor care au devenit invizibile pentru tine. Făcând un pas înapoi și analizând dinamica familială, poți observa indicii despre existența unor modalități prin care poți îmbunătăți situația.

O mare parte din această explorare va fi despre examinarea rolului tău în conflictul copiilor. Așa este, ai citit corect: tu, dragă părinte, poți juca un rol foarte important în conflictele copiilor tăi.

De ce se ceartă copiii?

Copiii tăi se pot lupta pentru a-ți atrage atenția. Până la urmă, nu există o metodă mai bună de a obține atenția ta neîmpărțită decât printr-o ceartă zgomotoasă. Dacă suspectezi că acesta ar putea fi un motiv, începe să te gândești cum să le oferi atenție pozitivă astfel încât să nu se bazeze pe conflicte pentru a o obține.

Analizează cu atenție dacă dovedești favoritism față de unul dintre copiii tăi. S-ar putea să fii excesiv de protector față de un copil cu nevoi speciale. Sau s-ar putea să ți se pară mai ușor să te înțelegi cu unul dintre copiii tăi. Ceilalți copii vor simți acest lucru, alimentând un sentiment de competiție cu acel copil. Rezultatul? Ai ghicit: lupte între frați.

Pentru a evita astfel de dinamici, trebuie să echilibrezi cu atenție tendința de a favoriza un copil. Fii deosebit de precaut în a eticheta pe unul dintre copiii tăi ca fiind generator de necazuri. Este posibil ca ei să fie provocați de ceilalți. De asemenea, asigură-te că eviți orice formă de comparație. Chiar și ceva aparent inofensiv precum: „Fratele tău mănâncă întotdeauna legumele, sigur și tu poți!” poate alimenta un sentiment toxic de competiție.

În final, ia în considerare dacă metodele tale de rezolvare a conflictelor sunt de ajutor, sau dacă doar adaugă combustibil pe foc. Dacă te amesteci în fiecare mic conflict, învinuind și pedepsind, s-ar putea să înrăutățești situația. Pe de altă parte, dacă te retragi de fiecare dată din preajma copiilor tăi care se luptă, s-ar putea să abdici de la rolul tău de părinte. Uneori, ceea ce au nevoie copiii este ca un părinte să strige, tare și ferm, „Gata!”

Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...