miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Emisiuni Dă sens vieții De ce își pierd tinerii interesul pentru religie?

De ce își pierd tinerii interesul pentru religie?

De ce își pierd tinerii interesul pentru religie? Există o schimbare fundamentală în modul în care tinerii se raportează la religie, cel puțin în orașele mari, universitare. Apartenența la un anumit cult nu mai este atât de puternică, iar prejudecățile față de alte religii sunt mult mai reduse.

Așa că acum, tinerii sunt de regulă agnostici sau pur și simplu indiferenți cu privire la credința creștină. Cu toate acestea însă, ei păstrează o anumită deschidere. Argumentele și dezbaterile de tip pro și contra nu mai sunt instrumentele prin care se ajunge la inima tinerilor. Această generație nu poate fi ușor convinsă cu privire la schimbarea credinței.

Conflictul de idei între generații

Conflictul de idei între generații nu este unul nou și nici nu credem că va dispărea vreodată. Se schimbă doar forma. Cu toate acestea, putem observa că Biserica este încă prea mult blocată în forme, iar acolo unde vrea să țină pasul, nu pare să reușească prea mult.

Ce s-a schimbat în generația nouă?

Tinerilor din zilele noastre li se reproșează adesea că sunt individualiști, anxioși și lipiți aproape organic de telefoanele smart. Cu toate acestea, este de apreciat că această generație este atrasă de frumos. Tinerii evalueză lumea estetic. Din acest motiv, vor fi atrași de o biserică iubitoare, ce va alcătui programele într-o manieră care să exprime frumosul. Vor respinge tot ce este „fake” adică fals, tot ce pare nenatural și, mai ales, autoritatea impusă.

Tinerii părăsesc bisericile din varii motive. Printre ele amintim: ipocrizia, discrepanța dintre ceea ce se predică și ce se trăiește; lipsa unei trăiri autentice în familie, intrigile, luptele de putere, limbajul de lemn și irelevanța liturgicii.

Membrii tradiționaliști sunt mult mai interesați de păstrarea unor metode și a unor tradiții, decât de formarea tinerei generații.

De ce își pierd tinerii interesul pentru religie?

În emisiunea ”Dă sens vieții” cu Ionică Herlea, invitatul Tony Berbece, Pastorul Bisericii Profides, Președintele Asociației și al Misiunii umanitare Profides, explică ce înseamnă creștinismul autentic care poate atrage tinerii:

”Prejudecata este o altă problemă a noastră pentru care am respins tineretul. Trebuie să îi iei pe tineri și să le dai de mai multe ori șansa revenirii. Pentru că ei cad, dar se și ridică. Tânărul care vine la biserică, nu trebuie să vină doar să i se pună în față un set de reguli. Ci să dezvolte relații. În momentul în care găsești prieteni și vezi tineri frumoși care au aceeași pasiune ca și tine față de Dumnezeu, este altceva.”

Aici poți vedea întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...