Acasă Editoriale Educație De ce fel de ...

De ce fel de părinte are nevoie adolescentul tău?

De ce fel de părinte are nevoie adolescentul tău? Să fii părinte de adolescent poate fi o provocare considerabilă din cauza asocierii delicate de independență și neasumarea responsabilității. Adolescentul pare să strige: „Tratează-mă te rog ca pe un adult, dar lasă-mă să mă comport ca un copil!”

Despre adolescență 

Da. Adolescența copiilor noștri ne întinde nervii la maxim. De ce? În primul rând, poate pentru că noi înșine am cam uitat ce este adolescența… Iată de ce, înainte de a scrie o rețetă în „n” pași care să dea rezultate în relația părinte-adolescent, te rog să te retragi câteva minute într-un loc liniștit și să-ți amintești de adolescentul din tine… Cum arăta? Ce îi plăcea? Cum se raporta la părinți? Ce dorea? Ce îl irita? De ce? Pentru ce se îngrijora? Cui îi povestea despre grijile sale? Unde se simțea cel mai bine? De ce? Cu cine se însoțea? Etc…

Odată ce ai intrat în atmosfera propriei adolescențe, deja cred că te simți puțin mai aproape de copilul tău, mai empatic, mai înțelegător, poate mai dornic să-l acompaniezi pe drumul acesta provocator al devenirii în loc să-l judeci. Acest moment este potrivit pentru a-ți lăsa câteva sugestii în ceea ce privește modul de raportare la adolescentul tău.

Relația cu adolescentul

Pentru ca relația ta cu copilul tău să fie una mai armonioasă, mai sănătoasă, dă atenție următoarelor informații și sugestii.

  • Adolescenții tind să fie mai reticenți în ceea ce privește comunicarea cu părinții lor. De aceea, fii dispus să asculți și să accepți gândurile și sentimentele lor fără a le judeca / eticheta.
  • În locul întrebărilor, povestește-i despre unii adolescenți, chestionarea interminabilă îi irită foarte tare… Prin expunerea propriilor tale dificultăți și satisfacții ca adolescent, poți crea o punte între tine și copil.
  • Adolescenții trec prin multe schimbări fizice, emoționale și sociale, ceea ce poate fi copleșitor uneori. Încurajează-ți copilul să-și exprime sentimentele și să-ți împărtășească gândurile, fii răbdător și înțelegător când acesta face greșeli sau când încalcă regulile casei.
  • Adolescenții au nevoie de limite și reguli clare pentru a se simți în siguranță și protejaț Înainte de a stabili regulile, discută-le cu copilul tău și asigură-te că înțelege importanța acestora.
  • Adolescenții observă totul și sunt puternic influențați de comportamentul tău, chiar dacă nu recunosc acest lucru. Încurajează-ți copilul să facă alegeri sănătoase și respectuoase, fiind un exemplu bun prin propriul comportament.
  • Adolescenții trec prin multe schimbări, iar sprijinul emoțional al părinților este important pentru a-i ajuta să facă față acestor schimbări. Asigură-te că adolescentul tău știe că ești acolo pentru el/ea, să-l/o asculți și să-l/o sprijini în orice situație, necondiționat.
  • Adolescenții au nevoie să se simtă independenți și să ia decizii proprii. Ai încredere în ei (îi încântă la maxim!) și oferă-le ocazii să-și exercite independența și să-și dezvolte abilitățile de luare a deciziilor.

Ca părinte de adolescent, rolul ți se adaptează la unul de mentor, susținător, partener și ghid. Fii flexibil și adaptează-te la nevoile și schimbările copilului tău, implică-te activ în viața lor (cât își doresc și îți permit ei) și acordă-le spațiu și timp pentru a-și dezvolta propria personalitate și identitate.

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...