8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Sănătate De ce avem poftă de fast-food la dietă?

De ce avem poftă de fast-food la dietă?

De ce avem poftă de fast-food la dietă? De fiecare dată cu cât negăm alimentele nesănătoase, parcă cu atât mai mult această dorință devine din ce în ce mai vie. Creierul nostru parcă intenționat se luptă cu noi pentru a-și atinge scopul poftei. De multe ori ne simțim ca și când ar fi o dependență, chiar dacă poate nu tot timpul așa este.

Un nou studiu susține că a reușit să depisteze motivul pentru care creierul simte necesară un astfel de război cu creierul nostru.

O substanță din creier este vinovată pentru pofta mărită

Multe persoane care țin diete de slăbit pentru a scapă de kilogramele în plus se plâng că pofta de alimente bogate în grăsimi nesănătoase este mai puternică decât de obicei.. Mai mult decât atât, cu cât dieta este menținută mai mult timp, cu atât pofta de grăsimi se intensifică.

Un studiu recent, făcut pe șoareci, a arătat că o substanță din creier denumită neuromedina U este vinovată pentru pofta mărită pentru grăsimi în timpul dietei restrictive. Prin blocarea acestei substanțe, se poate controla mai ușor apetitul.

Ce spune acest studiu

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston au identificat noi circuite ale creierului care ar putea acţiona ca o frână pentru consumul excesiv de alimente şi pofta de mâncare nesănătoasă.

La șobolanii care au petrecut o lună adoptând o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cercetătorii au inhibat cu succes comportamentele de căutare a alimentelor grase.

Cercetătorii spun că, atunci când încearcă să slăbească, oamenii se străduiesc adesea să evite alimentele grase. În mod ironic aceasta crește motivația și pofta pentru aceste alimente și poate duce la supraalimentare. Mai rău, cu cât cineva se abține mai mult de la alimentele grase, cu atât pofta este mai mare.

Negarea provoacă pofta

Mai multe studii comportamentale au demonstrat că negarea anumitor alimente, provoacă o poftă crescută și o motivație pentru acel aliment. Cu toate acestea, mecanismele creierului care duc la acest tip de supraalimentare nu sunt cunoscute. În acest scop, cercetătorii au căutat să afle cum creierul conduce acest comportament potențial dăunător.

Ce poți face în acest caz?

În ciuda acestui fapt, nu înseamnă că lupta este pierdută de la început. Există trucuri care te pot ajuta să scapi de aceste pofte. De cele mai multe ori alimentația este baza oricărei curi de slăbit. Poți citi aici cum să adopți o alimentație sănătoasă dar nu bruscă.ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]