luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Sănătate De ce avem poftă de fast-food la dietă?

De ce avem poftă de fast-food la dietă?

De ce avem poftă de fast-food la dietă? De fiecare dată cu cât negăm alimentele nesănătoase, parcă cu atât mai mult această dorință devine din ce în ce mai vie. Creierul nostru parcă intenționat se luptă cu noi pentru a-și atinge scopul poftei. De multe ori ne simțim ca și când ar fi o dependență, chiar dacă poate nu tot timpul așa este.

Un nou studiu susține că a reușit să depisteze motivul pentru care creierul simte necesară un astfel de război cu creierul nostru.

O substanță din creier este vinovată pentru pofta mărită

Multe persoane care țin diete de slăbit pentru a scapă de kilogramele în plus se plâng că pofta de alimente bogate în grăsimi nesănătoase este mai puternică decât de obicei.. Mai mult decât atât, cu cât dieta este menținută mai mult timp, cu atât pofta de grăsimi se intensifică.

Un studiu recent, făcut pe șoareci, a arătat că o substanță din creier denumită neuromedina U este vinovată pentru pofta mărită pentru grăsimi în timpul dietei restrictive. Prin blocarea acestei substanțe, se poate controla mai ușor apetitul.

Ce spune acest studiu

Cercetătorii de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston au identificat noi circuite ale creierului care ar putea acţiona ca o frână pentru consumul excesiv de alimente şi pofta de mâncare nesănătoasă.

La șobolanii care au petrecut o lună adoptând o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cercetătorii au inhibat cu succes comportamentele de căutare a alimentelor grase.

Cercetătorii spun că, atunci când încearcă să slăbească, oamenii se străduiesc adesea să evite alimentele grase. În mod ironic aceasta crește motivația și pofta pentru aceste alimente și poate duce la supraalimentare. Mai rău, cu cât cineva se abține mai mult de la alimentele grase, cu atât pofta este mai mare.

Negarea provoacă pofta

Mai multe studii comportamentale au demonstrat că negarea anumitor alimente, provoacă o poftă crescută și o motivație pentru acel aliment. Cu toate acestea, mecanismele creierului care duc la acest tip de supraalimentare nu sunt cunoscute. În acest scop, cercetătorii au căutat să afle cum creierul conduce acest comportament potențial dăunător.

Ce poți face în acest caz?

În ciuda acestui fapt, nu înseamnă că lupta este pierdută de la început. Există trucuri care te pot ajuta să scapi de aceste pofte. De cele mai multe ori alimentația este baza oricărei curi de slăbit. Poți citi aici cum să adopți o alimentație sănătoasă dar nu bruscă.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...