De ce avem migrene și cum scăpăm de ele? Migrenele sunt mai mult decât simple dureri de cap. Ele sunt afecțiuni neurologice complexe care pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții unei persoane. Caracterizate prin dureri pulsatile, de obicei pe o parte a capului, migrenele sunt adesea însoțite de simptome precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunet. Uneori, și de aură – o serie de simptome neurologice temporare care preced criza migrenoasă. Înțelegerea cauzelor migrenelor și identificarea metodelor eficiente de gestionare sunt esențiale pentru a reduce impactul acestora asupra vieții cotidiene.
Cauzele migrenelor
Migrenele sunt rezultatul unor procese neurologice complexe care implică activarea anormală a anumitor regiuni ale creierului. Cauzele exacte ale migrenelor nu sunt complet înțelese. Însă se crede că acestea implică o combinație de factori genetici, neurologici și de mediu.
Unul dintre factorii principali care contribuie la apariția migrenelor este ereditatea. Persoanele care au o istorie familială de migrene sunt mult mai predispuse să dezvolte această afecțiune. De asemenea, dezechilibrele chimice din creier, cum ar fi fluctuațiile nivelurilor de serotonină – un neurotransmițător care reglează durerea – pot juca un rol important în declanșarea migrenelor.
Factorii de mediu și stilul de viață pot, de asemenea, să declanșeze migrene. Aceștia includ stresul, lipsa de somn, oboseala, modificările hormonale (în special la femei), anumite alimente și băuturi (cum ar fi ciocolata, brânza maturată sau cofeina), precum și expunerea la lumini puternice sau zgomote puternice. În plus, schimbările meteorologice, în special presiunea atmosferică scăzută, pot fi un alt declanșator pentru unele persoane.
Cum tratăm migrenele?
Când prevenirea nu reușește să oprească o criză migrenoasă, tratamentul prompt este esențial pentru a reduce durerea și a minimiza impactul migrenei asupra activităților zilnice. Tratamentul migrenei poate include medicamente specifice pentru migrene.
Pentru persoanele care nu răspund bine la medicamentele tradiționale sau care preferă terapii non-farmaceutice, există opțiuni alternative, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și suplimentele alimentare.
Medicul specializat in terapia durerii va adapta in cazul fiecarui pacient si simptomele predominanate, schema potrivita.
Cel mai important lucru pe care îl poate face oricine pentru a evita declanșarea migrenei este să-și regleze stilul de viață cu alegeri sănătoase.
Dormiți cel puțin 8 ore în fiecare noapte. Beți 8 pahare de apă pe zi. Hrăniți-vă corpul cu o nutriție sănătoasă și eliminați cât mai multe surse de stres suplimentar posibil, pentru a va pune corpul pe calea expresă de a crește pragul de migrene. Acest lucru înseamnă că riscul de a dezvolta o migrenă este scăzut. Chiar și atunci când este expus unui declanșator cunoscut, recomandă experții.