Fără îndoială, consumul excesiv de sodiu este o problemă uriașă în secolul XXI, al cărui impact asupra sănătății globale a obligat OMS să găsească soluții de a limita bolile asociate cu consumul excesiv de sare.
Sarea este un conservant ieftin, ceea ce a făcut-o un ingredient indispensabil în producția de alimente procesate, așa cum sunt conservele, snacks-urile, supele instant și mezelurile; în producția alimentară, scopul acesteia este de a prelungi valabilitatea produselor, dar și de a le intensifica gustul.Deși sodiul este vital în reglarea echilibrului hidroelectrolitic și al tensiunii arteriale, consumul excesiv este asociat cu diverse afecțiuni grave – hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale. Studiile recente au relevat că populația ajunge să consume zilnic cantități peste recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care sugerează o limită maximă de 2.000 mg / zi. Mulți dintre noi credem că doar persoanele cu probleme de hipertensiune arterială trebuie să fie preocupate de consumul de sodiu. În fapt, cercetările arată că un consum ridicat de sodiu poate avea un impact negativ asupra sănătății osoase și a funcției renale, chiar și în rândul tinerilor sănătoși.
De ce trebuie să fim mai atenți la excesul de sodiu?
Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale consumului excesiv de sodiu este creșterea tensiunii arteriale. Sodiul determină organismul să rețină apă, ceea ce crește volumul sanguin și, implicit, presiunea exercitată asupra pereților arteriali. Pe lângă efectele nefaste asupra sistemului cardiovascular, consumul excesiv poate accelera pierderea de calciu prin urină și contribui la dezvoltarea osteoporozei. În egală măsură, prea mult sodiu suprasolicită rinichii, de unde și probabilitatea mai mare de a dezvolta boli cronice.
Ce putem face?
Dacă vrem să reducem aportul de sodiu trebuie să acordăm mai multă atenție etichetelor produselor alimentare. Multe alimente procesate și semipreparate conțin cantități mari de sodiu, ascunse sub denumiri ca ”glutamat monosodic” sau ”bicarbonat de sodiu”. Pe lângă sarea adăugată în alimente, chiar și pâinea, mezelurile, conservele, sosurile și gustările ambalate pot ascunde cantități surprinzătoare de sodiu. În mod tradițional, majoritatea oamenilor asociază alimentele sărate cu un conținut ridicat de sodiu, dar acest lucru este doar un mit. Sodiul se poate ascunde în produsele de panificație, în cerealele pentru micul dejun, produsele lactate procesate, supele la conservă și chiar unele băuturi sportive.Un alt mod de a reduce consumul excesiv de sodiu este să gătim mai mult acasă, cu ingrediente proaspete, asupra cărora avem controlul. Un alt sfat este ca atunci când vrem să cumpărăm alimente procesate să alegem opțiuni cu conținut scăzut de sodiu sau care prezintă pe etichetă mesajul „fără sare„.
Cu ce putem înlocui sarea de masă rafinată?
O modalitate eficientă de a reduce consumul de sodiu, fără a compromite gustul mâncărurilor, este să folosim condimente și ierburi naturale – rozmarinul, oregano, busuiocul și menta, piperul, turmericul și paprika. O altă opțiune, la fel de populară, este sarea de Himalaya sau sare celtica de mare.Pe piață se regăsesc inclusiv sortimente de sare cu conținut redus de sodiu (înlocuit cu potasiul), fără a schimba fundamental gustul alimentelor. Chiar și așa, soluția nu este potrivită pentru oricine; persoanele cu anumite afecțiuni renale sau cele care iau medicamente care afectează nivelul de potasiu din organism ar trebui să consulte un medic înainte de a le folosi.Este posibil ca inițial mâncărurile să pară mai puțin sărate decât suntem obișnuiți, dar gusturile se vor ajusta în timp. De aceea este important să experimentăm cu diferite combinații de condimente și săruri pentru a găsi echilibrul care ne satisface atât nevoile legate de sănătate, cât și pe cele gustative.