De ce apostolul Matei folosește întrebările în discurs? Pentru a reuși să pătrund în adâncimea subiectului voi micșora paleta de studiu și mai mult. De aceea studiul de față va aborda doar o singură Evangelie dintre cele patru ale Scripturii.
În acest caz, o abordare mai amplă: a mai multor, sau a tuturor Evangheliilor ar constitui un impediment în calea profunzimii și calității. Putem adăuga și faptul că cei patru autori ai Evangheliilor și-au lăsat amprenta personală asupra cărților lor. Aceste viziuni personale, puse împreună ar oferi o imagine de ansamblu și o viziune mai complexă, însă ar depăși scopul propus și ar duce studiul într-o altă direcție decât cea dorită.
Urmărind un singur scriitor, în schimb, vom identifica tipare mai ușor, iar acestea vor fi mai clare și mai bine delimitate. Isus este un personaj complex, cu o comunicare complexă și cu tipare elevate, însă Evangheliștii au menționat în scris doar ceea ce le-a atras lor atenția. Această selecție, deja făcută de către ei, va facilita înțelegerea și cristalizarea materialului. Astfel ne vom opri doar asupra unei singure Evanghelii și anume: prima dintre cele patru.
De ce apostolul Matei folosește întrebările în discurs?
Însă de ce anume aceasta? Dintre toate Evangheliile, a lui Matei este cea mai amplă și cu cel mai mare potențial pentru acest domeniu. Ea deține cel mai mare număr de întrebări adresate de Isus. Dintre cele 339 de întrebări adresate de Isus și notate de evangheliști avem: 55 de întrebări în Evanghelia după Ioan; 68 de întrebări în Evanghelia după Marcu; 107 întrebări în Evanghelia după Luca; iar în top se află Evanghelia după Matei cu 109 întrebări.
Tot această Scriere este probabil și sursa Evangheliilor sinoptice (Sau conform teoriei celor două surse, acesta stă lângă sursa necunoscută: Quelle). Fiind sursă ne vom aștepta să ne ofere un material de muncă destul de consistent pentru a obține concluzii cu o mai mare acuratețe.
Scopul urmărit de apostolul Matei
Mai mult, scopul urmărit de Matei în scrierea sa are mai multe puncte comune cu scopul prezentei lucrări, decât celelalte Evanghelii. Evanghelistul se adresează unei societăți cu fundal religios. El argumentează, prin profețiile Vetero-Testamentare împlinite în persoana lui Isus, veridicitatea Sa.
Tot el prezintă viața lui Isus poporului Evreu. Un popor dornic de educație. Un popor cu o bază doctrinară solidă și asemănătoare cu cea a creștinismului. Un popor care a contribuit cu misionari mari în prima peroadă de după înălțatea lui Hristos. Aceste trei puncte sunt comune și lucrării de față care dorește a se baza pe un fundal creștin, orientat spre educație și misiune.
Rezumându-ne doar la studiul întrebărilor din Matei. Vom limita volumul materialului de bază. Păstrăm totuși un volum suficient și consistent de studiu. Vom facilita înțelegerea, preluând în mare parte, tipare deja selectate de evanghelist. Vom studia întrebările lui Isus, păstrând direcția originală dată de autor evangheliei sale.
Articol scris de prezentator Duță Daniel Sorin