De ce apare răul de mișcare? Multe persoane adulte cât și copii suferă de această afecțiune care le previne bucuria unei călătorii cu mașina sau orice alt vehicul motorizat. De asemenea în anumite cazuri poate apărea și în parcurile de distracție. Putem combate acest lucru? Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine acest fenomen.
De ce apare răul de mișcare?
Cea mai comună teorie cu privire la răul de mișcare este cea potrivit căreia organismul se apară de neurotoxine. Așadar, atunci când creierul percepe mișcare dar nu o vede, interpretează această neconcordanță ca fiind o halucinație și declanșează vomă pentru a elimina toxinele din organism.
Răul de mișcare poate fi împărțit în 3 categorii:
- Rău de mișcare declanșat de mișcare care se simte, dar nu se vede;
- Răul de mișcare declanșat de mișcare care se vede, dar nu se simte;
- Răul de mișcare cauzat de sesizarea mișcării și vederea mișcării, când există o neconcordanță a interpretării acestora.
Multe acțiuni pot declanșa rău de mișcare, cum ar fi o vizită în parcul de distracții, experiențele de realitate virtuală, jocurile video, mersul cu o barcă, mașină, autobuz, tren sau avion ori cititul sau statul cu ochii în telefon într-un mijloc de transport.
Tratament ușor și simplu de aplicat
- Bea apă, mestecă o gumă sau mănâncă un fruct proaspăt ori o legumă crudă, întrucât mestecatul are efectul de a reduce efectele provocate de inadvertențele dintre semnalele transmise de către ochi și urechea internă.
- Aerul curat și rece este, de asemenea, eficient în calmarea simptomelor răului de mișcare așa că deschide geamul (sau pornește aerul condiționat dacă ești în avion), și te vei simți mai bine. Dacă este posibil și ai loc suficient, întinde-te pe spate.
- Medicamentele antiemetice sau antihistaminice precum cele cu metoclopramidă sau meclozină sunt și ele de ajutor, prevenind și tratând simptomele specifice răului de mișcare, în special greața și vărsăturile. În prezent, un medicament experimental, numit tradipitant, aflat în studii clinice, a arătat potențial ca terapie preventivă pentru greața și vărsăturile cauzate de răul de mișcare.
Cum putem combate această afecțiune?
1. Alimentația
Nu mânca preparate bogate în grăsimi și nu lua mese copioase înainte de a pleca la drum. De asemenea, este bine să eviți alimentele picante. Alimentele grase pot fi mai greu de digerat și stau mai mult timp în stomac, ceea ce poate duce la greață și vărsături.
2. Ghimbirul este un real ajutor
Ia o capsulă sau o acadea de ghimbir ori bea un ceai de ghimbir înainte de a pleca la drum. Întrucât acestea vor reduce senzația de greață. Ghimbirul este recunoscut de multă vreme pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antiemetice, care fac din el un remediu natural popular pentru răul de mișcare.
3. Fără telefon sau cărți
Din păcate, dacă știi că ești predispus la kinetoză, ar trebui să eviți activitățile precum cititul sau vizionarea filmelor când ești în mijloace de transport. Așadar, nu citi, nu te juca pe telefon și nu te uita la filme în timp ce călătorești. Indiferent de mijlocul de transport ales.