De ce apare mătreața la bărbați? Și cum poate fi prevenită aceasta? Mătreața reprezintă o problemă des întâlnită în rândul bărbaților și, cu toate că este inofensivă, este destul de sâcâitoare din punct de vedere estetic și poate scădea stima de sine. Dacă te confrunți și tu cu mătreața, iată ce sfaturi ne oferă experții doc.ro.

De ce apare mătreața?

Spălarea părului prea rar

Când nu îți speli părul suficient de des, sebumul începe să se acumuleze, deci ciuperca va avea mai multă hrană la dispoziție, crescând riscul de mătreață. E bine de știut că și sprâncenele și barba sunt susceptibile la mătreață. Părul ar trebui spălat cam de două ori pe săptămână. Dacă ai păr gras, poate fi nevoie de folosirea unui șampon uscat între spălări.

Vremea rece și uscată

În anotimpurile reci, pielea tinde să se usuce, motiv pentru care oamenii observă că au mai multă mătreață iarna. De aceea este important nu doar să bei suficientă apă, ci și să îți hidratezi scalpul cu ulei de cocos cu jumătate de oră înainte de spălare, de exemplu.

Vremea umedă

În antiteză, și umezeala prea mare creează un mediu ideal pentru ca Malassezia să prospere. De aceea, e indicat să porți ceva pe cap când ieși din casă în timpul intemperiilor.

Folosirea unor produse necorespunzătoare

Corpul poate avea o reacție adversă la anumite produse de îngrijire a părului. Dacă observi o diferență la utilizarea unui produs nou, ar trebui să întrerupi utilizarea și să ceri sfatul unui dermatolog pentru a-ți da seama la ce ești alergic.

Câteva remedii pe care avem pentru o astfel de situație

Îngrijește-ți părul adecvat

Dacă ai observat că ai probleme cu mătreața, asigură-te că îți speli părul în mod frecvent, cu un șampon antimătreață pentru bărbați. Nu folosi la comun cu alte persoane prosoape sau pieptănul. De asemenea, asigură-te că prosoapele folosite, fața de pernă și peria sunt curățate corespunzător în mod regulat.

Renunță la produsele de styling o vreme

Măcar pentru o perioadă, evită să folosești fixativul, gelul de păr sau ceara, astfel încât să permiți scalpului agresat de substanțele chimice din aceste produse să se refacă.

Adoptă o alimentație mai sănătoasă

O alimentație bogată în nutrienți precum minerale, vitamine și acizi grași Omega 3 va contribui la eliminarea mătreții și va împiedica, totodată, și reapariția acesteia. Consumă, deci, alimente precum legume proaspete (mai ales spanac, ardei gras, broccoli), fructe crude, pește gras (hering, macrou, sardine, somon), iaurt, nuci și semințe de floarea soarelui crude sau coapte și evită pâinea albă și prăjelile.

Folosește uleiul esențial de arbore de ceai

Acest ulei este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru mătreață. Uleiul esențial de arbore de ceai are efecte antibacteriene și proprietăți antifungice, care pot combate mătreața încă de la prima utilizare. Amestecă 4-5 picături de ulei esențial de arbore de ceai într-o linguriță de ulei de măsline.

Aplică apoi amestecul de uleiuri pe scalp seara, înainte de culcare. Lasă-l să acționeze până dimineața (e bine să pui un prosop peste pernă), când îl vei îndepărta folosind un șampon antimătreață pentru bărbați. Repetă această operațiune de 3 ori pe săptămână. Peste două săptămâni ar trebui să constați că mătreața s-a redus substanțial.