De ce am fost înșelat de partener? De ce apare un astfel de eveniment? Infidelitatea este cel mai  frecvent motiv pentru care oamenii vin în terapia de cuplu. Deși infidelitatea există de când lumea și pământul, ea a fost, este, și va fi întotdeauna la fel de dureroasă pentru cea/cel care este înșelat, pentru că acesta trăiește dramatic un sentiment de respingere și abandon, chiar și atunci când pot exista chiar și cauze medicale.

Întrebarea care se pune permanent este:” De ce se înșeală partenerii unii pe alții, deși cândva s-au iubit? Ce anume s-a întîmplat și de ce?”

Trebuie spus că  într-o relație de cuplu dacă se ajunge la degradarea,  la disfuncționalitatea relației, poate apărea și infidelitatea, că vina este a celor doi parteneri, nu doar a unuia dintre ei, și împreună cei doi trebuie să vadă ce trebuie făcut pe mai departe, dacă vor să continuie relația și în ce condiții.

Care sunt consecințele infidelității?

Când o persoană află de infidelitatea partenerului, află că este înșelată, șocul și durerea sunt foarte mari. La nivel de trăire afectivă oscilează între furie și disperare, ”nu știu ce o să fac cu viața mea”, se simte trădată, respinsă și abandonată, amenință cu divorțul, povestește familei și prietenilor despre necazul prin care trece. În această situație , este bine ca familia și prietenii să-i fie aproape și să o asculte, să o asigure de iubirea lor, dar să nu-i dea sfaturi despre ce trebuie să facă sau nu mai departe, mai ales dacă cei doi parteneri au și copii. Părinții trebuie să-i spună că vor fi alături de ea, că o vor susține indiferent de decizia pe care o va lua, fie să continue relația, fie să se separe, sau să divorțeze. Cel mult, o pot îndruma să se adreseze unui psihoterapeut specializat în terapii de cuplu.

De ce am fost înșelat de partener?

În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitatul profesor doctor Daniel Duță răspunde la această întrebare:

”Infidelitatea are mai multe cauze. Prima cauză este prostia. A doua cauză este lipsa comunicării. Faptul că nu suntem atenți. Că alunecăm pe o altă pantă. Într-o infidelitate se faultează foarte mult abandonul. Acesta nu se poate pune la punct. Orice element de infidelitate, pentru că nu vorbim doar despre o relație sexuală. Nu. Infidelitatea este și atunci când luăm masa cu altcineva sau îți face plăcere să stai cu altcineva. Și aceasta este o infidelitate.”

Aici poți urmări întreaga emisiune: