De câte ori hrănim copilul într-o zi? Este foarte important să faci cele mai indicate alegeri alimentare pentru bebelușul tău, în primul său an de viață. Specialiștii spun că dezvoltarea la cea mai mare rată are loc în primul an, în comparație cu oricare altă perioadă din viața micuțului tău, de aceea, alimentația bebelușului este un subiect care le preocupă pe mămici.
Laptele matern vs laptele praf
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că orice nou-născut ar trebui alăptat la sân din prima oră de viață. Grație elementelor nutritive esențiale pe care le conține, laptele matern (fără apă sau alte amestecuri) este indicat în primele șase luni, având calitatea de a întări sistemul imunitar împotriva unor boli și infecții.
Un studiu prezentat de UNICEF în 2011, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, susține că, la nivel global și european, rata alăptării la sân a crescut, în vreme ce în România a scăzut la 12,6%. „Prin comparație, următoarea rată a alăptării exclusive este de 53%, în Irlanda. În țările nordice, aceasta se situează între 89-94%”.
Care este cea mai comună greșeală a mamelor?
În general, copiii ar trebui să înceapă să consume hrană solidă, nu pasată, pe la 8-9 luni, și să renunțe la mâncarea pentru bebeluși până la un an. Desigur, există și excepții, mai ales dacă micuțul se devoltă mai greu. Deseori însă, părinții nu renunță la hrana pentru bebeluși pentru că le este mai ușor sau pentru că nu sunt ei pregătiți să expună copiii hranei solide. Ce poate fi greșit în asta? Deși majoritatea copiilor vor trece la hrană solidă cu ușurință, există și situații în care aceștia o vor refuza pentru ca au fost hrăniți prea mult timp cu mâncarea pentru bebeluși.
”Un alt motiv pentru care părinții dau alimente pasate este faptul că le este teamă că s-ar putea îneca. Dacă nu se dau și bucățele de alimente, copilul nu își va dezvolta normal masticația”, atenționează dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.
De câte ori hrănim copilul într-o zi?
În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur. invitata Irina Babici, coach pe nutriție holistică, răspunde la această întrebare:
”Depinde de vârstă. Dar eu recomand mereu același principiu ca și la noi adulții. Trei mese pe zi principale și două gustări. Pentru că nevoile energetice sunt mai mari. Consumă energie, ar trebui să se joace și să petreacă mult mai mult timp în natură. Totodată să facă și mai mult sport decât noi adulții. Astfel și nevoile nutriționale și calorice sunt pe măsură.”
[…] Citeste mai mult […]