De acum încolo vei știi ce mănânci la restaurant! Deși legea cu privire la acest lucru trebuia să intre demult, este bine că a intrat și acum. Această măsură este menită să combată anumite practici ale multor localuri care pot afecta stilul de viață și sănătatea clienților.

Ce spune ANPC?

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online. Astfel consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.). Apoi codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

Declarația președintelui ANPC

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică. Fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Patronii de restaurante sunt nemulțumiți

Patronii de restaurante contestă această măsură. Ei spun că au trebuit să suporte anumite costuri pentru a adopta aceste măsuri. De asemenea, ei spun că meniurile vor deveni foarte stufoase. Însă cei care nu vor adopta aceste modificări și nu se vor supune legii se vor alege cu amenzi de până la 10.000 lei.