luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni Alături de tine ”Dacă am pune bază pe prevenție, totul s-ar schimba radical!”

”Dacă am pune bază pe prevenție, totul s-ar schimba radical!”

”Dacă am pune bază pe prevenție, totul s-ar schimba radical!” (Doctor psihiatru Ramona Herișanu)

Prevenția de multe ori este trecută cu vederea, atât în domeniul sănătății fizice dar și cel mentalului. Atunci când vorbim de prevenție, cu toții realizăm, măcar în linii mari, importanța ei: cu cât suntem mai atenți cu sănătatea noastră, cu atât avem șanse mai mari să ducem o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Despre prevenție

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite, principalii factori de îmbolnăvire fiind dieta dezechilibrată, inactivitatea fizică și fumatul. Iată de ce schimbarea stilului de viața poate îmbunătăți semnificativ stare de sănătate și longevitatea.

Și nu e vorba doar de calitatea vieții, ci și de aspectul financiar. Cei care sunt implicați activ în păstrarea propriei sănătăți sunt în măsură să prevină o serie de probleme medicale, economisind astfel banii pe care altfel le-ar fi alocat pentru consultații și medicamente.

Și, nu în ultimul rând, nu uităm și de resursa noastră cea mai prețioasă: timpul. Cu cât suntem mai sănătoși, pe de o parte putem munci mai mult, iar de cealaltă parte suntem mai mult timp alături de cei dragi.

”Dacă am pune bază pe prevenție, totul s-ar schimba radical!”

În emisiunea ”Alături de tine” cu Alina Ilioi Mureșan, invitata Ramona Herișanu, doctor psihiatru, discută despre prevenția în domeniul psihologiei:

”Pot fi prevenite (tulburările psihice la femei). Întotdeauna trebuie să existe o colaborare cu ginecologul. În momentul în care vin doamne la cabinet le întrebăm: Ultimul consult ginecologic când a fost?

Pentru că dacă nu există o colaborare psiholog-ginecolog în această poveste, degeaba te chinui tu cu simptomatologia. Pentru că și ginecologul trebuie să meargă cu suplimentele lui. Hormonale dacă mai este cazul sau alte suplimente. 

Sunt femei care ne spun că nu au mai fost la ginecolog de minim 10 ani.”

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...