8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Cutremur violent în Alaska! A fost emisă o alertă de tsunami.

Cutremur violent în Alaska! A fost emisă o alertă de tsunami.

Miercuri, în largul Peninsulei Alaska, s-a produs un seism cu magnitudinea 7,8 grade, a anunţat Centrul German pentru Geoştiinţe (GFZ), citat de Reuters.

 

O alertă de tsunami a fost emisă după un seism cu magnitudinea 7,8, produs miercuri în largul Peninsulei Alaska, la circa 800 de kilometri sud-est de Anchorage, a anunţat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Alerta vizează zone aflate la o distanţă de până la 300-400 de kilometri în jurul epicentrului seismului care s-a produs la ora 6:12 GMT, la 90 de kilometri sud de Perryville din Alaska, potrivit USGS.

„Pe baza parametrilor preliminari ai seismului (…) tsunami periculoase sunt posibile în zona coastelor situate până la 400 de kilometri faţă de epicentrul mişcării telurice″, a indicat Centrul de Alertă Tsunami din Pacific.

Alerta de tsunami este în vigoare în Peninsula Alaska şi sudul Alaska, transmite Agerpres.

„Pentru celelalte coaste americane şi canadiene din America de Nord, nivelul de pericol de tsunami este în curs de evaluare″, a precizat centrul.

Seismul a fost resimţit pe o rază de câteva sute de kilometri.

„Patul şi draperiile s-au mişcat. L-am simţit ca pe un cutremur care a durat foarte mult″, a afirmat un martor din Homer, Alaska, la aproape 650 de kilometri distanţă de epicentru, citat pe site-ul emsc-csem.org al Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

În mai puțin de o oră de la cutremur au avut loc șapte replici, cea mai puternică având magnitudinea de 6,1 iar cea mai mică de 3,9.

Alaska face parte din zona supranumită Cercul de Foc al Pacificului, regiune activă din punct de vedere seismic.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage.

Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest americană, lăsând în urmă peste 250 de victime, aminteşte AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?