Roata cea mai veche a României este reprezentată de sistemul de educație. Aceasta nu mai este demult funcțională însă, miraculos, statul și cetățenii se agață de ea ca argument final în aria carierelor și job-urilor, deși informațiile acumulare, rareori ajung să se întâlnească cu cerințele angajatorilor. În acest context, Guvernul României propune un sistem nou de învățământ cu 5 vacanțe și fără teze.
În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, invitata Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, oferă o viziune personală cu privire la noile planuri asupra învățământului.
”Dacă stăm puțin să ne uităm la ce avem în prezent, practic școala începe în septembrie cu o marjă de eroare de 2-3 zile față de 15 septembrie.
Era o vacanță în octombrie pentru ciclul primar. Vacanța din decembrie-ianuarie era a doua. Vacanța de paște era a treia și vacanța de vară a patra.
S-a introdus o vacanță pentru februarie. După părerea mea, nu cred că în acest moment poate fi o soluție care să rezolve multe din probleme școlii.
Dar aș fi vrut să îi ascult pe cei care au gândit aceste soluții explicând de ce merg pe această variantă.”
Curriculum-ul trebuie schimbat de urgență!
”Ceea ce este urgent este modernizarea curriculumul-ui. Acesta este destul de stufos iar pe de altă parte are 20 de ani de când nu a suferit modificări.
Dacă ne uităm ce s-au întâmplat în acești 20 de ani, eu cred că în acest moment n-ar mai trebui să avem același curriculum în toată țara indiferent de ce așteptări au elevii și familiile lor.
Deci m-aș aștepta la modificări curriculare care să diferențieze în mai mare măsură. Tot timpul am dat aceste exemple deoarece nu se poate face același curriculum la Gheorghe Lazăr cu un liceu agricol de unde 6 ani de zile nu a luat nimeni bacalaureatul.”
Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici: