duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Editoriale Educație Cum trebuie să fie un profesor

Cum trebuie să fie un profesor

Cum trebuie să fie un profesor. Oare cum trebuie să fie un profesor? Oare cum trebuie să se apropie de elevi? La ce ar trebui să renunțe aceștia, dar și ce ar trebui să dobândească pentru a fi cu adevărat dascăli pentru școlarii lor?

La ce trebuie să renunțe profesorii

Înainte ca adultul să înceapă să îndeplinească cu succes rolul unui profesor, trebuie să existe o schimbare profundă a caracterului acestuia. În primul rând, adulții trebuie să renunțe la putere, autoritate, mândrie și vanitate. De regulă, profesorul este cel care dictează tot în clasă, cel care le știe pe toate, cel care nu greșește niciodată, cel care are toate răspunsurile.

Una dintre ideile eronate la care trebuie să renunțe profesorii, este ideea că pot crea interes. În realitate, ei nu îl pot crea, ci doar pot trezi interesul. Dr. Maria Montessori spunea că interesul apare la copil doar din interior. Nu poate fi creat. Pentru a evoca această admirație și mirare, profesorul ar trebui să lucreze într-un mod foarte diferit. De exemplu, când un copil este mic, este suficient să-l strigi pe nume pentru ca el să se întoarcă. Când crește și este mai mare, profesorul trebuie să facă apel la sufletul lui.

Nu este suficient și nici potrivit ca profesorii să dicteze totul în legătură cu educația copiilor, ci trebuie ca aceștia să fie câștigați și conștientizați că sunt partea cea mai importantă în procesul de educație.

Ce trebuie să dobândească profesorii

Profesorii nu vor putea face apel la sufletul copilului decât dacă vor dobândi în mod conștient smerenie și răbdare, împreună cu capacitatea de a observa copiii.

Profesorii nu sunt infailibili. De câte ori nu se întâmplă ca dascălii să îi ia de ”sus” pe elevi! De câte ori nu se întâmplă ca cei care învață pe cei mici, să-i ironizeze! Oare aceștia se gândesc ce se întâmplă în acele momente în sufletul copiilor? Oare le pasă că prin atitudinea lor distrug dorința de învățare și curiozitatea?

Tu ce amintiri ai în legătură cu profesorii tăi?

Câți adulți astăzi nu recunosc și spun că au urât o materie din cauza unui profesor! Câți copii nu dorm bine noaptea știind că a doua zi vor avea ore cu un profesor care face glume nepotrivite, care ironizează școlarii, care îi amenință cu note mici! Câți copii au ales un alt drum în viață, cu toate că și-ar fi dorit altul, din cauza unui profesor nefericit!

Însă, să recunoaștem, există și profesori care iubesc meseria aceasta și mai ales copiii. Câți adulți nu recunosc astăzi că au iubit o materie, iar viața lor a avut o direcție, datorită unui profesor!

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...