8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Editoriale Sănătate Cum trebuie să arate alimentația la diabetici?

Cum trebuie să arate alimentația la diabetici?

Cum trebuie să arate alimentația la diabetici? Sunt extrem de multe informații care circulă pe internet cu privire la tot felul de idei din partea unor persoane care nu se pricep în acest domeniu. Alte leacuri băbești. Alte diete care sunt ”experimentate” dar poate neaprobate de medicul tău.

Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine ce presupune această afecțiune și cum putem trăi cu ea.

Deci ce mâncăm la diabet?

Dacă te întrebi ce ai voie să mănânci când ai diabet, e bine să știi că alimentația unei persoane cu această boală trebuie să fie una diversificată și sănătoasă, din care să nu lipsească legumele, fructele, produsele din făină integrală și proteinele de calitate, cum ar fi brânza slabă, carnea slabă de curcan sau pui, peștele, fasolea, mazărea, lintea. Fiecare pacient va primi instrucțiuni din partea medicului curant legat de cum ar trebui să-și compună mesele.

Tot mai multe studii clinice arată că, printr-o alimentație adecvată și pierderea în greutate, diabetul de tip 2 poate fi reversibil. Aproximativ jumătate dintre persoanele care se află în primii 10 ani de la diagnostic și reușesc să respecte programul alimentar ajung să nu mai aibă nevoie de medicamentele pentru diabet și să revină la controlul glucozei.

Ce putem cânca când avem diabet?

Lista de alimente recomandate pentru diabetici cuprinde următoarele:

  • Tăiței din făină integrală sau făină de orez, orez integral, sălbatic, brun sau roșu
  • Pâine integrală, de preferință de secară sau din făină hipoglucidică, preparată acasă, din ingredientele tradiționale: făină integrală, drojdie, sare, apă, fără adaosurile pâinii din comerț (conservanți, sucuri de fructoză sau caramel, amelioratori, afânători, coloranți etc.) sau eventual cu adaos de semințe crude și tărâțe
  • Cereale integrale, cât mai bogate în fibre, tip granola neîndulcite, musli, de preferință, în versiunile integrale (în cantități moderate)
  • Andive, castraveți, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapă, chives, usturoi verde, frunzele verzi de salată (năsturel, valeriană, iceberg, leurdă, pătrunjel, mărar, oregano, mentă, rozmarin, busuioc)
  • Mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, căpșuni, fructe de pădure, prune – toate acestea consumate crude
  • Leguminoase –  năut, linte, mazăre, quinoa (consumate fierte)
  • Nuci și migdale
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Avocado
  • Semințe chia
  • Iaurt grecesc, sana sau kefir – bogate în probiotice – esențiale pentru sănătatea colonului diabeticilor. Pentru că aceștia evită zaharurile, esențiale pentru hrănirea coloniilor microbiomului, este important aportul de noi probiotice.
  • Carne slabă
  • Ouă






ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]