luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni La zi Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului? Pe data de 11 iulie a avut loc Summitul NATO. Liderii NATO s-au reunit marţi la Vilnius, în Lituania, pentru un summit cu mize cruciale. Acesta a influenţat direcţia războiului declanșat de Rusia şi viitorul alianţei occidentale.

Ce s-a întâmplat la summit?

Erdogan a dat undă verde aderării Suediei la NATO

Președintele turc Tayyip Erdogan a fost de acord să transmită parlamentului cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO, a declarat, luni, secretarul general Jens Stoltenberg, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

„Sunt bucuros să anunț (…) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a vorbit la Vilnius după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului NATO în capitala lituaniană.

Aliaţii NATO au ajuns la un acord pentru planuri regionale de apărare în cazul unui atac rusesc

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri regionale. Ele detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc. Totodată, mai mulţi diplomaţi au precizat pentru dpa că este vorba de planuri care vizează modul de răspuns la un potenţial atac al Rusiei. Sau al unei organizaţii teroriste asupra teritoriului alianţei militare occidentale. Relansarea planurilor semnifică o schimbare majoră, deoarece este prima dată când NATO elaborează astfel de documente de la sfârşitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, invitatul Rareș Hopincă, reprezentant PSD și consilier general al Municipiului București, discută despre Turcia și rolul său în război și în occident:

”Pe de altă parte o avem pe Turcia cu Erdogan ca lider. Un lider care a jucat rolul omului nehotărât între Rusia, Ucraina, UE și așa mai departe. Eu nu aș subestima deloc Turcia și nu aș subestima capacitatea lui Erdogan de a juca cartea diplomației și al real politicului până la capăt. Vedem că până la urmă atitudinea Turciei a fost una corectă. Vedem că Suedia are o foaie de parcurs fermă pentru aderarea la NATO. Vedem totodată că și Turcia a obținut și ce a dorit din agenda ei. Deci nu aș miza pe ambiguitatea președintelui Erdogan.”

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...