miercuri, septembrie 18, 2024
Acasă Emisiuni La zi Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului? Pe data de 11 iulie a avut loc Summitul NATO. Liderii NATO s-au reunit marţi la Vilnius, în Lituania, pentru un summit cu mize cruciale. Acesta a influenţat direcţia războiului declanșat de Rusia şi viitorul alianţei occidentale.

Ce s-a întâmplat la summit?

Erdogan a dat undă verde aderării Suediei la NATO

Președintele turc Tayyip Erdogan a fost de acord să transmită parlamentului cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO, a declarat, luni, secretarul general Jens Stoltenberg, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

„Sunt bucuros să anunț (…) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a vorbit la Vilnius după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului NATO în capitala lituaniană.

Aliaţii NATO au ajuns la un acord pentru planuri regionale de apărare în cazul unui atac rusesc

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri regionale. Ele detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc. Totodată, mai mulţi diplomaţi au precizat pentru dpa că este vorba de planuri care vizează modul de răspuns la un potenţial atac al Rusiei. Sau al unei organizaţii teroriste asupra teritoriului alianţei militare occidentale. Relansarea planurilor semnifică o schimbare majoră, deoarece este prima dată când NATO elaborează astfel de documente de la sfârşitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Cum schimbă Summitul NATO evoluția războiului?

În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, invitatul Rareș Hopincă, reprezentant PSD și consilier general al Municipiului București, discută despre Turcia și rolul său în război și în occident:

”Pe de altă parte o avem pe Turcia cu Erdogan ca lider. Un lider care a jucat rolul omului nehotărât între Rusia, Ucraina, UE și așa mai departe. Eu nu aș subestima deloc Turcia și nu aș subestima capacitatea lui Erdogan de a juca cartea diplomației și al real politicului până la capăt. Vedem că până la urmă atitudinea Turciei a fost una corectă. Vedem că Suedia are o foaie de parcurs fermă pentru aderarea la NATO. Vedem totodată că și Turcia a obținut și ce a dorit din agenda ei. Deci nu aș miza pe ambiguitatea președintelui Erdogan.”

ULTIMELE ARTICOLE

Despre bani cu copiii noștri

Despre bani cu copiii noștri. Trăim într-o lume în continuă schimbare, unde deciziile economice și financiare influențează în mod direct calitatea vieții. Astfel educația...

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos. În contextul actual, marcat de instabilitate economică și de creșterea costurilor vieții, adoptarea unui stil de viață...

De ce e bine să mâncăm castraveți?

De ce e bine să mâncăm castraveți? Castraveții sunt legume răcoritoare și hidratante. Sunt apreciate pentru versatilitatea lor în bucătărie și pentru numeroasele beneficii...

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...