Cum scăpăm de singurătate? Singurătatea poate afecta omul în mai multe moduri decât acesta ar putea crede inițial. Ființa umană tânjește după socializare, după compania semenilor lui. Chiar și acela care poate părea cel mai retras dintre toți și care de obicei nu se bucură de prezența oamenilor în jurul lui.
Ce reprezintă singurătatea?
Pentru fiecare dintre noi, singurătatea are o însemnătate și o nuanță foarte personale, venite din experiențe anterioare. Pentru unii, ea este resimțită ca un gol datorat lipsei de acces la ceilalți. Ori lipsei unui contact autentic cu cei din jur și a unor relaționări semnificative. Pentru alții, singurătatea apare ca o nevoie de a petrece mai mult timp cu sine, fiind nu doar mai bine tolerată, ci și căutată. Suntem ființe sociale. Relațiile cu cei din jur fiind extrem de importante și necesare. Există însă și situații în care prezența celorlalți nu ne scutește de sentimentul însingurării.
Nevoia de contact este o nevoie de bază pentru orice ființă vie, iar însingurarea și singurătatea, pe termen lung, conduc spre efecte psiho-fiziologice complexe. Din păcate, pentru aceste efecte apar modalități de adaptare și gestionare psihologice sau chimice, care nu ajută în adresarea cauzei singurătății, ci doar în gestionarea efectelor acesteia.
Cum scăpăm de singurătate?
În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitata Cristina Ionescu, psiholog, răspunde la această întrebare:
”Soluția este să ne conectăm cu ceilalți. Adică să facem ușor-ușor un efort, eventual să cerem ajutorul unui specialist dacă observăm că este mai mult decât o dorință a noastră de a ne retrage și a petrece timp singuri. Dacă nu avem un partener sau nu avem o familie, să încercăm să mergem spre rude sau ce persoane cunoaștem și să ne ducem către ei.”
Aici poți urmări întreaga emisiune: