vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Cum să treci peste o despărțire?

Cum să treci peste o despărțire?

Cum să treci peste o despărțire? O despărțire (divorțul) poate fi una dintre cele mai dificile şi stresante experienţe de viaţă. Oricare ar fi motivul separării, aceasta generează tot felul de nelinişti şi trăiri dureroase. Pe lângă toate aceste sentimente s-ar putea să te simți confuz și temător în legătură cu viitorul.

Divorțul privit prin ochi juridici

Cum să treci peste o despărțire? În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ. Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.

Dacă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei, foştii soţi rămân coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părţi ce revine fiecăruia.

În cadrul lichidării comunităţii, fiecare dintre soţi preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor. În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.

Distinct de obligaţia de întreţinere între foştii soţi, precum şi de prestaţia compensatorie, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.

Totodată, prin divorţ se pierde vocaţia reciprocă la moştenire.

Cum să treci peste o despărțire?

În emisiunea ”Alături de tine” cu realizatoarea Alina Ilioi, invitata Cătălina Manole, coach relațional, răspunde la această întrebare:

”În primă fază trebuie să accepți că persoana respectivă nu mai face parte din viața ta. Să jelești efectiv ca și cum a decedat. Dacă nu persoana, măcar relația și ce a-ți trăit împreună. Trebuie să îți fie clar în minte că în permanență o să simți nevoia să te întorci la amintirile pe care le-ai avut cu ea, să o mai vezi, să o mai atingi, să mai discutați. Este normal să te simți așa. O să ai etape când o să îți fie mai ușor dar vor fi și alte perioade în care o să ne fie greu. 

Toate acestea sunt faze și toate emoțiile acestea vor trece. Important este să nu căutăm terțe persoane care să ne ajute să trecem peste. Adică acele relații pansament. 

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...