miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Articole Noutăți Cum să rămâi motivat?

Cum să rămâi motivat?

Mai știi bancul cu mingile de ping pong? X își dorește câte o minge la fiecare aniversare importantă. Stăm încordați până la sfârșitul bancului, în speranța că plictiseala ne va fi răsplătită, aflând motivația colecționarului dar… acesta moare chiar când să se destăinuie. Banc sec.
Fără motivație și viața noastră devine seacă. Chiar dacă reușim, eroic, să ne continuăm drumul, în ciuda lipsei de perspectivă, a greutăților sau a plictiselii, mai devreme sau mai târziu tot vom renunța.

Media și subconștientul

Pentru a avea o viață împlinită, atât conștientul cât și subconștientul ne pot fi aliați. Sau dușmani. Tot ceea ce percepem (inputul) vizual și auditiv joacă un rol covârșitor în a ne modela subconștientul, cu atât mai mult cu cât expunerea este repetată. Știrile, filmele, muzica – toate ne programează mental sau ne pot distrage de la scopurile noastre. De aceea este important să facem o selecție media, să filtrăm conținutul care ne parvine. Poți spune „Dar televizorul meu merge adesea doar pe fundal!” În cazul acesta, lipsa de implicare a conștientului sau rațiunii nu înlătură problema, ci doar o pasează subconștientului care absoarbe, ca un burete, orice i se oferă.
În afară de mass-media, înflorirea social media pune o nouă presiune pe noi: influența cunoscuților ne face să ne simțim prost, chiar vinovați când nu urmăm trendurile – fie că vorbim de vacanțe, relații sau distracții.

„Media” personală

Este clar că nu ne putem menține atenția încordată mereu și bine corelată cu rațiunea. Iar mai important decât să filtrăm media (metodă negativă – adică focusul este pe „să nu”), este să îi opunem „media” personală, pe care ne-o creăm singuri, adaptată intereselor noastre. Dar ce presupune aceasta? De unde începem? Iată 4 sugestii pe care le aplică oamenii de succes:

1. Scrie-ți declarația misiunii tale

Rezumă-ți într-un paragraf sau chiar un cuvânt misiunea ta și ține foaia lângă pat, pentru a o putea citi în fiecare dimineață, imediat după ce te trezești. Astfel vei putea să lași acel gând să te însoțească în toate acțiunile tale din acea zi. Misiunea trebuie să fie foarte specifică: „Vreau să fiu un om bun” nu este suficient.

2. Fă-ți o listă cu obiective

 • Să spunem că misiunea ta este să devii medic. Fragmentează drumul până acolo în mai multe obiective. Da, notează-le și pe ele și le poți lipi, ca un poster, pe perete. Iată principiile pe care trebuie să le urmezi când concepi obiectivele:
 • să fie provocatoare pentru tine dar nu imposibil de atins (nu îți poți propune să înveți 20 de ore pe zi), pentru că, eșuând, te apropii de depresie;
 • să aibă o limită de timp (fii realist – ești muritor, nu ai tot timpul din lume, ia-ți un eșantion)
 • să fie măsurabile (de exemplu: să citești un anumit număr de cărți sau de pagini);
 • să fie flexibile (păstrează-ți orizonturile deschise, poate vei descoperi, pe parcurs și alte moduri mai eficiente de a ajunge unde vrei);
 • să țintească pe termen lung (dacă timpul e prea scurt este foarte posibil să sfârșești dezamăgit; ia în calcul un an, doi, cinci).

3. Practică vizualizarea

 • Întâi amintește-ți de visul tău. Ce îți dorești cu adevărat? Poate că îți spui că ești modest și nu ai ceva specific în minte. Cel puțin poți încerca să-ți clarifici ce NU îți dorești în viață. Sau, pentru început, definește-ți nevoile pe care le ai (ca fiecare om) și caută modalități prin care să le împlinești. Nu te lăsa înșelat, vizualizarea e diferită de visatul cu ochii deschiși. Uite cum să faci asta corect:
 • așează-te într-un loc liniștit, în care să nu fii deranjat;
 • vizualizează cât mai multe detalii legate de ținta ta;
 • repetă zilnic sesiunea de vizualizare – ca și când îți schimbi un obicei, 2-3 încercări nu ajung.
 • Mulți sportivi folosesc cu succes această tehnică, vizualizându-se cum câștigă o competiție.

4. Folosește-te de muzică și de materiale video

După cum am scris mai sus, chiar când nu procesăm logic anumite informații, ele tot își fac loc în mintea noastră, de pildă versurile melodiilor pe care le ascultăm. S-a demonstrat că cineva care ascultă cântece triste după o despărțire se poate vindeca și de 10 ori mai greu ca cineva care nu face aceasta. Ce ar fi să folosim muzica în scop pozitiv și să o lăsăm să ne inspire când suntem pe cale să ne pierdem motivația?
Îți fac cadou câteva versuri din cântecul Addei, „De piatră”, care mie îmi plac mult:

Înot, înot, oare cât mai am?
Oare o s-ating pământul sau o să pier într-un ocean?
Mă rog, mă rog, la cerul înstelat.
Mă aude cineva sau deja m-am înecat?

Și-n buzunare am ce mi-am promis
Când eram un copil care a avut un vis.
Zânele-mi spuneau: „Pentru el luptă,
Iar când simți că nu mai poți, cântă!”

Eu sunt de piatră, tare ca o stâncă,
Vocea mea e ca un tunet, nicio apă nu-i adâncă!
Eu sunt de piatră, nimic nu mă doboară,
O să lupt să fac oceanul să dispară!

Întâmplător (sau nu), videoclipul piesei începe cu Adda în fața unui televizor ca, la sfârșit, să apară ea însăși pe acel ecran. Ea a reușit să nu se lase doborâtă și să-și creeze propria media. Încerci și tu?

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...