Criminalitatea informatică a crescut în timpul pandemiei, frauda online crescând cu 70% în ultimul an, potrivit datelor Biroului de Statistică Națională, informează Mediafax.
Având în vedere această situație, specialiștii ne recomandă utilizarea unor parole cât mai puternice, dar nu foarte complexe deoarece acest tip de parole sunt mai ușor de identificat:
„parolele mai complexe pot fi ineficiente, deoarece uneori sunt mai ușor de găsit. Agenția spune că infractorii cibernetici vizează mijloacele previzibile care ar trebui să facă parolele mai complexe, cum ar fi înlocuirea literei O cu un zero sau a numărului unu cu un semn de exclamare.”
Cea mai eficientă metodă prin care putem crea o parolă puternică este cea formată din trei cuvinte aleatorii: „Parolele construite din trei cuvinte aleatorii tind să fie mai lungi și mai greu de prezis și folosesc combinații de litere care sunt mai greu de detectat pentru algoritmii de hacking”, conform sfaturilor.
„Există mai multe motive pentru care am decis abordarea celor trei cuvinte aleatorii, nu numai pentru că acestea creează parole atât de puternice, cât și mai ușor de reținut. Urmând acest sfat, oamenii vor fi mult mai puțin vulnerabili la criminalii cibernetici și aș încuraja oamenii să se gândească la parolele pe care le folosesc în conturile lor importante și să ia în considerare un manager de parole”, au mai adăugat specialiștii de la Centrul Național de Securitate Cibernetică