Cum să ne păstrăm creierul sănătos și ferit de Alzheimer

Leon Dănăilă, neurochirurg, pionier al operațiilor cu laser și microscop, academician și deținător a zeci de brevete, este deja o prezență constantă în cadrul emisiunilor Laurei Manciu. Atât de iubit de telespectatori, „doctorul fără arginți al zilelor noastre” și-a dedicat întreaga viață în mod dezinteresat pentru a diminua suferința oamenilor cu afecțiuni cerebrale.

În această ediție, d-l academician ne vorbește despre Alzheimer, maladia de care astăzi suferă, din nefericire, milioane de oameni, dar și despre emoțiile negative.

Creierul… emoționat

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că creierul nu ne ajută doar să gândim, ci este responsabil și de emoțiile pe care le experimentăm. Există trei mari zone ale creierului unde sunt procesate emoțiile: amigdala cerebrală, lobul prefrontal și lobul temporal.

”Unii indivizi, dacă dau frâu liber acestor stări emotive, pot ajunge la catastrofe.”

Renumitul psiholog Freud considera că întreg comportamentul omului este influențat de subconștient și de inconștient. Cu toate acestea, d-l neurochirurg, în baza studiilor sale aprofundate nu doar de anatomie și fiziologie a creierului, ci și de psihologie și filosofie, este de părere că majoritatea oamenilor sunt guvernați de conștient.

Există însă și o excepție: criminalii, care se lasă pradă preponderent emoțiilor negative și pornirilor instinctuale. De asemenea, acestora le lipsește empatia, astfel încât ajung să facă răutăți de neînchipuit pentru un om obișnuit.

Vestea bună este că ne putem controla atât emoțiile, cât și instinctele! Cum? Folosindu-ne rațiunea sau, științific spus, cortexul cerebral și… conștiința – acea parte care deși nu poate fi demonstrată științific, totuși există – exact ca și Dumnezeu.

Dar să nu rămânem cu gândul la emoțiile distructive. Emoțiile și gândirea pozitive au efecte remarcabile pentru sănătatea noastră!

Află de la neurochirurgul Leon Dănăilă beneficiile râsului, urmărind ediția completă din „Oameni și păreri”:

https://www.youtube.com/watch?v=fknwqwLaqxc

Boala uitării

Deși este o afecțiune pe cât de răspândită, pe atât de cercetată științific. Alzheimerul nu are încă leac, dar nici o cauză precisă a declanșării. În orice caz, doctorul Leon Dănăilă, autor al primului studiu științific despre alhzeimer din România, indică factorii care ne predispun îmbolnăvirii. Și anume accidentele vascular cerebrale, infecțiile, traumatismele, pe de-o parte. Dar și, în mod șocant, depresia, inactivitatea, alimentația deficitară, lipsa legăturilor sociale.

Depresia, inactivitatea, alimentația deficitară și  lipsa legăturilor sociale ne predispun să ne îmbolnăvim de Alzheimer.

Haide să vedem însă ce înseamnă Alzheimer și ce implicații are. Creierul este format din neuroni, celule conectate între ele prin axoni – partea cea mai lungă a neuronilor. Dacă pe aceștia se depune amiloid, axonii sunt împiedicați în a transmite cunoștințele de la unii la alții, iar individul se blochează. Acesta nu își mai aduce aminte chestiuni elementare, deci nu mai este capabil să se îngrijească singur și devine dependent de grija familiei.

Știința și religia

Medicul Leon Dănăilă, cu o minte sclipitoare în ciuda vârstei domniei sale, este veșnic activ și ne pregătește o nouă surpriză despre care nu vrea să divulge prea multe momentan, însă ne mărturisește că este născută din pasiunea lui pentru creier și suflet, deopotrivă.

Un om de știință de o profunzime aparte, acceptă atât științele exacte, cât și teologia, mărturisind că evoluționismul, deși predat în școli, are multe argumente lipsă, care nu pot fi neglijate. Pe de altă parte, Dumnezeu este infinit, ca și Universul, și nu îl putem cuprinde cu mintea noastră remarcabilă dar finită. De aceea El decide să se manifeste prin revelații, nu în laboratoare.

Cum spune Einstein,

„Religia fără știință e oarbă, știinta fără religie e oloagă.”

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe sau scrie-ne în comentarii ce vrei să faci de acum înainte pentru a-ți păstra creierul sănătos!
Urmărește emisiunea completă accesând linkul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=fknwqwLaqxc

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...