duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Cum să cumpărăm ouăle sănătoase?

Cum să cumpărăm ouăle sănătoase?

Cum să cumpărăm ouăle sănătoase? Deși pare un lucru nesemnificativ, alegerea corectă a ouălor, mai ales când le achiziționăm din supermarket, ne poate scuti de probleme de sănătate ulterioare. Unele persoane pot chiar dezvolta alergii la acest aliment atunci când este de calitate inferioară. Experții doc.ro ne oferă sfaturi simple pentru alegerea ouălor sănătoase.

De ce anume trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm ouă?

1. Culoarea ouălor

Culoarea cojilor ouălor este determinată de rasa de găini. Ouăle pot să aibă mai degrabă o tentă albastră, decât albă, dar nu există nicio diferență nutrițională sau de gust între cele două.

2. Categorie și mărime

Categoria se referă la calitatea oului. Cei mai mulți consumatori nu remarcă diferența dintre categorii. Cel mai probabil veți observa Categoria A, ceea ce înseamnă că ouăle sunt nepătate, gălbenușurile nu au defecte, iar albușurile sunt limpezi și consistente. Mărimea se referă la greutatea ouălor întregi per duzină.

3. Data

Majoritatea cartoanelor de ouă au imprimate următoarele date: „ambalat la”, „de vândut până la”. Ouăle depozitate în cofraje de carton în frigider pot fi consumate în siguranță între 4 și 5 săptămâni de la ambalare și vreo două săptămâni după data de vânzare recomandată.

4. Codurile de pe ouă sunt foarte importante

Pe piața din România există 4 tipuri de ouă, care se pot diferenția după prima cifră din codul înscris pe coajă. Dacă te gândești să cumperi ouă care au inscripționate cifra 0, faci o alegere foarte bună. Asta înseamnă că ouăle provin de la găini crescute ecologic. Acestea au fost crescute cu furaje care nu conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici.

Cifra 1 de la începutul codului anunță că ouăle provin de la găini crescute în aer liber, pe când cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de păsări crescute la sol, în hale. Aceste găini nu au parte de lumină naturală. Cifra 3 specifică faptul că ouăle provin de la găini crescute în cuști cu baterii autorizate la nivelul Uniunii Europene.

5. Semnificația literelor de pe ouă

Dacă te uiți cu atenție, o să observi că după cifra inscripționată pe coaja oului, apar și câteva litere. Primele două indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), iar următoarele două ne anunță din ce județ provin ouăle (de exemplu AR pentru Arad).

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...