Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care o experimentăm când nu simțim asta. Suntem condiționați biologic să căutăm și să formăm relații de atașament cu alți oameni. Așa am supraviețuit de-a lungul istoriei umanității. În același timp, suntem condiționați social și cultural ca, la maturitate, să ne angajăm într-o relație monogamă cu un alt adult, fie pentru o perioadă limitată de timp, ca în cazul monogamiei seriale (relații repetate, în care partenerii se despart după o perioadă și refac legături monogame cu parteneri noi), fie pentru toată viața.
Sunt atât de multe probleme cu care ne confruntăm zilnic… Stresul de la locul de muncă, îngrijirea copiilor, gestionarea unei gospodării și o mulțime de alte responsabilități care necesită atenția noastră și care, toate, duc la scăderea intimității. Și chiar și fără acestea pe cap, este bine documentat faptul că pasiunea începe să se șubrezească undeva între al doilea și al patrulea an de relație. Antropologii spun că acest lucru are de-a face cu maximizarea potențialului nostru reproductiv. Pasiunea sexuală scade în timp și la alte specii.
Ce spun studiile?
Când se întâmplă asta, un procent semnificativ de oameni, estimat la 25% pentru relațiile de cuplu din SUA, aleg să meargă în afara relației pentru a obține ce nu reușesc să obțină în interiorul acesteia. O parte dintre aceștia sfârșesc cu un divorț, în timp ce alții aleg într-un mod asumat, din start, să se despartă.
Spre deosebire de culturile vestice, în care rata divorțurilor este în creștere, în România aceasta este destul de scăzută și în descreștere, datele oficiale indicând o rată de 1.39 la mia de locuitori pentru anul 2018.
Ce contribuie la fericirea noastră în cuplu?
Raluca Predescu, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau, parte din Rețeaua de sănătate Regina Maria, tranșează problema din capul locului:
„Relația este o alegere. Este ceva ce creștem împreună. Nu este un dat, ceva ce «trebuie» să arate într-un fel sau altul.”
O mulțime de studii vin să întărească afirmația psihologului, oferind câteva strategii care să mențină scânteia vie.
1. Arată zilnic, celui de lângă tine, recunoștința. Chiar și pentru nimicuri.
2. Încurajați-vă reciproc pentru a avea timp și spațiu personal.
3. Nu neglijați intimitatea sexuală.
Nu uitați: Recunoștința ne conferă emoții pozitive, iar emoțiile pozitive sporesc recunoștința! Bucuria, seninătatea, recunoștința, dragostea, vin automat atunci când ne regăsim pe noi înșine, cei autentici. Fără a avea această bază în noi, este dificil și aproape imposibil să o avem în relațiile cu ceilalți.
[…] Citeste mai mult […]