duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Emisiuni BookMedia Cum să ai o familie fericită?

Cum să ai o familie fericită?

Cum să ai o familie fericită? De multe ori oamenii neglijează cel mai important nucleu al existenței lor. Și anume familia. Familia este sprijinul nostru afectiv și moral. Familia este cea care ne ajută să descoperim lumea și la care ne întoarcem, atunci când vrem să ne descoperim pe noi înșine.

Despre familie

Familia are mai multe funcții sociale și biologice. Funcția biologică de reproducție umană a familiei este controversată. În prezent, acest lucru nu mai este concludent deoarece o familie poate adopta copii. Prin „reproducție” se înțelege capacitatea de a produce urmași pentru asigurarea generației următoare. Astfel, familia pregnează calitatea de reproducție a unei societăți.

Cele trei funcții sociale elementare ale familiei sunt:

  • Funcția de socializare – formarea capacității de adaptare și motivare în conviețuirea socială.
  • Funcția economică – asigurarea materială și protejarea copiilor față de lipsuri și boli.
  • Funcția politică – asigură copiilor o poziție legitimă în societatea existentă, această funcție a familiei poate duce la nepotism.

Din aceste trei funcții se pot distinge și:

  • Funcția religioasă a familiei, care de fapt joacă un rol în funcția de socializare a familiei, prin transmiterea la generația următoare a tradițiilor religioase.
  • Funcția juridică a familiei, care este cuprinsă în constituție, și care are scopul protejării familiei în societate (plătirea alocațiilor, întreținerea copiilor, stabilirea legilor de adoptare sau moștenire, etc.).
  • Funcția economică a familiei este întregită de funcția de timp liber și recreere a familiei.

Cum să ai o familie fericită? Îți spune cunoscutul psiholog Ion Duvac

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Culea, invitatul răspunde la această întrebare:

”Voi femeile sunteți briliante. Dar aveți și voi mici erori de construct. Una din aceste erori este că voi credeți că vreodată îl veți schimba pe partenerul de lângă voi. Dacă vreți să scoateți cel mai bun din el, lăudați-l. Dacă îl criticați nu veți obține nimic. Pentru că noi suferim de orgolitită cronică. Și atunci când avem orgolii toată lumea pierde. 

Pe de altă parte voi credeți că suntem niște telepați. Că noi gândim ce gândiți voi. Nu. De ce spun asta? Femeile trebuie să își asume forța pe care o au iar jobul lor e să fie fericite. Nu ai cum să fii fericită când toată ziua critici.

Nimic nu este mai catastrofal decât un cuplu care funcționează pe prezumția de vinovăție. Nu are cum să fie funcțional. Și este o chestie de când și nu de dacă se va prăbuși.”

Aici puteți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...