duminică, iunie 11, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Cum recunoaștem tulburarea bipolară?

Cum recunoaștem tulburarea bipolară?

De câte ori am spus cuiva care a trecut de la o stare la alta că este bipolar? Fie că am spus-o doar așa sau ca un termen medical, ar fi bine să știm ce este bipolaritatea și dacă are aceasta vindecare. De asemenea, care este diferența dintre bipolaritate și borderline?

Dr. Herișanu Ramona, psihiatru, a fost invitată în platoul A7TV, la emisiunea ”Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan pentru a clarifica aceste aspecte.

 

Ce este bipolaritatea?

 

Bipolaritatea se regăsește în schimbările bruște de dispoziție, o afecțiune cunoscută sub numele de tulburare maniacală sau psihoză maniaco-depresivă, care poate duce ulterior la depresie.

Dr. Herișanu Ramona, psihiatru, susține că tulburările bipolare sunt o succesiune de episoade maniacale, care alternează cu episoade depresive.

“Tulburarea bipolară este de mai multe tipuri:

tulburarea maniacală tip 1, care alternează cu episoade depresive;

tulburarea bipolară în care regăsim episoade depresive care alternează cu episoade hipomaniacale;

ciclotimia, în care avem episoade depresive și hipomaniacale, care apar într-o perioadă de cel puțin doi ani și

tulburarea bipolară cu ciclare rapidă, unde găsim patru episoade ori depresive, ori hipomaniacale, acestea apărând într-o perioadă foarte scurtă”, spune psihiatrul.

 

Cum se manifestă episoadele maniacale?

 

Termenul de “bipolaritate” este regăsit foarte des în limbajul cotidian. Dar oare este folosit corect? Ce înseamnă cu adevărat “a fi bipolar”?

Această manifestare este foarte gravă, având nevoie de un specialist pentru a se diminua. Episoadele maniacale sunt des întâlnite în tulburările  bipolare.

Dr. Herișanu Ramona, psihiatru, răspunde: ”În cadrul episoadelor maniacale, pacientul dezvoltă o dorință de a vorbi continuu- logoree, nu neapărat coerent, persoana în cauză trecând de la o idee la alta, fără a avea legătură între ele.

Apar acele idei de grandoare, de superioritate a  individului, dar se poate crede și impotent, un om care nu este bun de nimic. Depinde de stări.

Întâlnim și scăderea nevoii de somn, dar au o funcționalitate foarte bună în activitățile zilnice. Dacă o persoană are cel puțin unul din aceste simptome, care durează cel puțin o săptămână, putem spune că are un episod maniacal.”

 

Boderline( tulburări de personalitate)

 

O tulburare de personalitate înseamnă acea pierdere a sinelui sau a comportamentului pe care pacientul obișnuia să-l dețină, o pierdere a relațiilor cu cei din jur, nu se mai simte confortabil în propria piele.

“În tulburările de personalitate, pacientul pur și simplu nu se regăsește. Pierde toată armonia vieții.

Acesta simte tot timpul o senzație de insatisfacție și de inferioritate. Diagnosticul se află abia când pacientul devine un adult tânăr, pentru că în prima parte a vieții abia se formează personalitatea.

Tulburarea de personalitate, dacă este diagnosticată din timp și se tratează, se poate trata prin psihoterapie”, adaugă Dr. Herișanu Ramona.

(47) bipolaritate – YouTube

 

ULTIMELE ARTICOLE

Cum luăm decizii corecte atunci când Biblia nu spune nimic?

Cum luăm decizii corecte atunci când Biblia nu spune nimic? De multe ori ne putem afla în situația în care nu știm încotro să...

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii? Poate fi greu de crezut. Însă un studiu publicat recent în revista Academy of Management Discoveries ne demonstrează...

Dacă ești credincios, ai o viață lipsită de griji?

Dacă ești credincios, ai o viață lipsită de griji? De multe ori oamenii privesc religia sau apartenența de Dumnezeu ca un avantaj material sau...

Cum putem preveni diabetul?

Cum putem preveni diabetul? Persoanele care au consumat două porții de fructe pe zi au avut un risc cu 36% mai mic de a...